ua en ru

У Кабміні розповіли, скільки українців скористалися програмою "Доступні ліки"

У Кабміні розповіли, скільки українців скористалися програмою "Доступні ліки" Ілюстративне фото (pixabay.com jarmoluk)

Найбільшою популярністю програма користується у Дніпропетровській області

За інформацією підрозділів охорони здоров’я в областях, вже понад 6,6 млн українців скористалися програмою "Доступні ліки". Про це повідомляє урядовий портал.

Зокрема, вказано, що з квітня 2017 року, коли почала працювати програма "Доступні ліки", українці отримали ліки за понад 26,5 млн рецептів.

"За інформацією підрозділів охорони здоров’я в областях, вже понад 6,6 млн українців скористалися програмою "Доступні ліки". Найбільшою популярністю програма користується у Дніпропетровській області - близько 620 тисяч українців отримали рецепти на "Доступні ліки", у Харківській - понад 550 тисяч, у Львівській - понад 530 тисяч і у Києві - понад 420 тисяч пацієнтів.

Крім того, повідомляється, що цьогоріч попит на ліки за програмою "Доступні ліки" зріс на 30%. Від початку 2018 року для лікування серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та бронхіальної астми пацієнти отримали ліки за 12,5 млн рецептів на суму понад 600 млн грн.

Також збільшилася кількість аптек, що беруть участь у програмі. У грудні 2017 року препарати за програмою видавали у 6761 аптечному закладі, зараз їх можна отримати у 8003 аптеках.

"Нині за програмою можна отримати 261 препарат, з них 59 – повністю безоплатно. 202 препарати українці можуть отримати в аптеці з незначною доплатою. У середньому ця доплата становить близько 30% від вартості препарату", - повідомляє прес-служба Кабміну.

Крім того, у затвердженому урядом бюджеті на 2019 рік вже закладено один мільярд гривень на програму "Доступні ліки". Також у планах Міністерства охорони здоров'я оновлення механізмів роботи програми, яке також передбачає обов’язкове запровадження електронного рецепта.

Нагадаємо, глава уряду Володимир Гройсман повідомив, що у рамках урядової програми "Доступні ліки" громадянам України на сьогодні вже видано 25 мільйонів рецептів.

Як писало РБК-Україна, Кабінет міністрів України затвердив Концепцію реформування механізму державних закупівель лікарських засобів і медичних виробів.