ua en ru

У Кабміні розповіли, скільки українців працюють у "тіньовому" секторі економіки

У Кабміні розповіли, скільки українців працюють у "тіньовому" секторі економіки Фото: Андрій Рева (РБК-Україна)

Голова Мінсоцполітики стверджує, що одна з цілей пенсійної реформи - детінізація

Згідно з даними Міністерства соціальної політики України, на сьогодні в "тіньовому" секторі економіки працюють 8 мільйонів людей. Про це розповів міністр соцполітики Андрій Рева в інтерв’ю "Радіо Свобода".

Зі слів глави Мінсоцполітики, однією з цілей пенсійної реформи є детінізація.

"Коли сьогодні 8 мільйонів людей, за нашими оцінками, працюють в "тіньовому" секторі економіки і не мають жодних стимулів звідти виходити, коли ми змінюємо правила пенсійного забезпечення і говоримо про те, що не 15 років з наступного року потрібно мати мінімального страхового стажу, а 25 років, щоб вийти у 60 років, то це змусить дуже багатьох, хто сьогодні працює у "тіні", задуматися і поставити питання перед своїм роботодавцем", - вважає міністр.

Він також розповів, що розширено повноваження органів місцевого самоврядування, зокрема, з контролю за оплатою праці та загалом у сфері боротьби з "тіньовою" зайнятістю.

"Ми чули дуже багато апокаліптичних прогнозів, що, мовляв, ваша мінімальна зарплата призведе до "тінізації" і таке все інше, так от, з 1 січня по сьогоднішній день у нас кількість платників ЄСВ зросла на 362 тисячі осіб плюс додатково", - стверджує Рева.

Нагадаємо, Україна потрапила в топ-5 країн з найбільшою тіньовою економікою, згідно з дослідженням міжнародної Асоціації дипломованих сертифікованих бухгалтерів, присвяченим оцінці і прогнозу розвитку глобальної тіньової економіки.