ua en ru

У Кабміні розповіли про 4 моделі отримання комунальних послуг

У Кабміні розповіли про 4 моделі отримання комунальних послуг Фото: Геннадій Зубко (kmu.gov.ua)

Споживачі будуть платити за спожиту енергію за фактом

У Кабінеті міністрів України розповіли про 4 моделі з отримання комунальних послуг. Про це розповів зокрема віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко, передає прес-служба Кабміну.

"Новий закон "Про житлово-комунальні послуги" визначає перелік прав і обов'язків між учасниками ринку ЖКП. Головна перевага для людей: споживачі отримали механізм захисту своїх прав", - заявив Зубко.

За його словами, споживач отримав право не сплачувати вартість комунальних послуг (вивіз сміття, водопостачання та водовідведення), крім тепла, якщо ними не користується за період тимчасової відсутності більше 30 календарних днів.

"Документ розмежовує обов'язки та права споживача і виконавців комунальних послуг. Сьогодні споживач платить не тільки за спожиту теплову енергію, але й за колосальні втрати при транспортуванні. Закон чітко визначає, що в будинку має бути вузол обліку теплової енергії, і людина буде платити за спожиту енергію за фактом", - додав міністр.

Крім того, він додав, що на вибір споживача буде існувати чотири моделі організації договірних відносин з отримання комунальних послуг.

"Відмінність цих моделей полягає в тому, хто буде відповідальний за обслуговування внутрішньобудинкових систем і хто буде здійснювати розподіл спожитих комунальних послуг між мешканцями будинку, тобто абонентське обслуговування", - резюмував Зубко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Державний Комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки пропонує прив'язати субсидії до Фонду енергоефективності в розмірі 10%.