ua en ru

Кабмін виділив 175 млн грн на запобігання повені та боротьбу з її наслідками.

Кабмін виділив 175 млн грн з резервного фонду Кабміну на фінансування заходів, пов’язаних із запобіганням повені та боротьби з її наслідками. Про це рішення уряду повідомив сьогодні на прес-конференції міністр з питань надзвичайних ситуацій Володимир Шандра, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, згідно із прогнозами Гідрометцентру запаси снігу в Україні у 2-3 рази вищі, ніж зазвичай. МНС прогнозує середній або вище за середній рівень паводку. За словами міністра прогнозується рівень паводку трохи нижчий, ніж був у 1979 р. В.Шандра наголосив, що в МНС створено 27 піротехнічних підрозділів для руйнування криги на річках і додав, що зараз рівень води на Київській дамбі становить 102,15 м, і він буде зменшуватися, тоді як нормальний рівень становить 103 м. Також міністр повідомив, що місцевим органам влади буде виділено приблизно 16 млн грн на підготовку до паводку. Кабмін створив урядову комісію на чолі із першим віце-прем’єр-міністром Олександром Турчиновим.

У свою чергу голова Державного комітету з водного господарства Василь Сташук повідомив, що рівень води у річках Дніпровського каскаду вищий за норму, зокрема у Дніпрі у 1,5 рази перевищує норму. "Ми сьогодні маємо вільну ємність для прийняття паводкових стоків 8,5 куб. км, у березні ми її плануємо збільшити до 12-13 куб. км. При необхідності ми її збільшимо до 15-16 куб. км", - запевнив В.Сташук.

За його словами, у Закарпатській обл. уже немає загрози підтоплення населених пунктів. Але у Прикарпатті є великі запаси снігу. Держводгосп попереджає про можливі підтоплення і затоплення на прилеглих територіях по каскаду Дніпровських водосховищ, до басейнів р. Дунай і Прип’ять. В.Сташук повідомив, що уряд виділив 30 млн грн Держводгоспу для підготовки до повені.

Також міністр з питань житлокомунгоспу Олексій Кучеренко закликав органи місцевої влади забезпечити безперебійну роботу системи зливної каналізації. За його словами, внаслідок повені можуть опинитися під загрозою об’єкти водопостачання, тому необхідно передбачити кошти для відновлення якості питної води та запас реагентів для її очищення і знезараження.