ua en ru

Кабмін України пропонує погасити 2,5 млрд грн богу ТКЕ перед НАК "Нафтогаз України" за рахунок кредитів Ощадбанку, - "Комерсант-Україна".

Кабмін України пропонує погасити 2,5 млрд грн боргу теплокомуненерго перед НАК "Нафтогаз України" за рахунок кредитів Ощадбанку, повідомляє "Комерсант-Україна". Кабінет міністрів України доручив Мінфіну, Мінекономіки, Мінпаливенерго, МінЖКГ, НАК "Нафтогаз України" і Ощадбанку розробити механізм кредитування підприємств ТКЕ для закупівлі у НАК природного газу. У опублікованому вчора, 28 жовтня, розпорядженні №1259 від 21 жовтня вказано, що механізм має бути розроблений до 5 листопада. На сьогодні борг ТКЕ перед "Газ України" за спожитий газ складає більше 2,51 млрд грн (72% оплат). Найбільші боржники - підприємства Дніпропетровської (458,2 млн грн), Харківської (365,5 млн грн), Донецької (331,53 млн грн) і Запорізької (157,7 млн грн) областей.

У Ощадбанку від коментарів відмовилися, але джерела видання в НБУ стверджують, що у банку немає вільної ліквідності для видачі позик, і для кредитування держпідприємств він регулярно звертається до Нацбанку України за рефінансуванням. Згідно балансу Ощадбанка, до 1 жовтня він повинен був НБУ 15,259 млрд грн рефінансування, при цьому на його балансі були ОВДЗ, отримані від "Нафтогаз України" під заставу кредитів на суму 7,738 млрд грн.
Тому "Нафтогаз" пропонує видавати кредити виключно під заставу майна ТКЕ, розповіло джерело видання в монополії. "Якщо борги не будуть повернені, ми гарантуємо Ощадбанку, що купимо це майно за заставною вартістю і таким чином погасимо кредити", - зазначив співрозмовник видання.