ua en ru

Кабмін виділив в 2014 р. "Нафтогазу" 103 млрд грн, - Яценюк

Кабінет міністрів України виділив в 2014 р. компанії "Нафтогаз України" 103 млрд грн.

Кабінет міністрів України виділив в 2014 р. компанії "Нафтогаз України" 103 млрд грн. Про це прем'єр Арсеній Яценюк заявив на засіданні уряду в середу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Тими заходами, які ми провели по підвищенню тарифів (на природній газ), у зв'язку з падінням національної грошової одиниці ми не змогли зкомпенсувати дефіцит компанії НАК "Нафтогаз". Що таке дефіцит НАК "Нафтогаз"? Тарифи не відповідають ринковій ціні, а за газ треба плати по ринку. Для того, щоб за газ заплатити по ринку, ми з бюджету в цьому році виділили 103 млрд грн на НАК "Нафтогаз України", щоб купити газ і покрити різницю в тарифах між тим, яку платить населення і реальною вартістю газу", - заявив Яценюк.

Також, за його словами, за поточний опалювальний період Україна вже використала з підземних сховищ газу близько 2 млрд куб. м. тому газ треба економити.

"9 місяців тому резерви НАК "Нафтогаз України" були пусті - там було 5 млрд буферного газу. Ми підвищили ці резерви до 17 млрд куб. м газу. Зараз, у зв'язку з низькими температурними режимами ми спожили 2 млрд і зараз тримаємо баланс на приблизно 15 млрд куб. м газу. Ми закачали 12 млрд куб. м газу протягом останніх 9 місяців. Важко, складно, але батареї теплі... Зараз можу сказати: буде трішки тепло, але не розслабляйтеся - газ треба економити", - заявив прем'єр.

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз" планує купити у Росії 1 млрд куб. м газу в 2014 р.