ua en ru

Кабмін відновив переговори про зниження в 2012 р. ставки ОСВ для малого і середнього бізнесу майже вдвічі - до 20%

В уряді поновилися переговори про можливе зниження ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ). Як розповіли "Комерсант-Україна" у раді підприємців при Кабміні, в ході наради в Міністерстві соціальної політики, яке відбулося у понеділок, 3 жовтня, увечері, було запропоновано знизити в 2012 р. ЄСВ для малого і середнього бізнесу з 37,5% (середній показник) до 20% фонду оплати праці. Як зазначає керівник секретаріату Ради підприємців Андрій Забловський, у Пенсійному фонді вже заявили: це призведе до скорочення відрахувань до соціальних фондів на 2,5 млрд грн, що вимагатиме пошуку компенсуючих доходів.
У підприємців свої аргументи: зниження навантаження створить умови для того, щоб внутрішні інвестори організовували нові робочі місця - це дозволить зменшити безробіття, а також вивести ринок праці та зарплати "з тіні". При середній зарплаті в 2 тис. грн і ставкою ЄСВ в 20% відрахування "єдиноподатників" складуть 4,8 млрд грн. Однак при зростання середньої зарплати до 3 тис. грн надходження від внеску збільшаться на 2,4 млрд грн. "Це такий своєрідний експеримент з метою подальшого зниження ставки ЄСВ для всіх підприємств. Ми будемо переконувати уряд на підставі наших прогнозів",- обіцяє Забловский. Наступний раунд переговорів соціальних партнерів відбудеться через два тижні.
У Міністерстві соцполітики від коментарів відмовилися. Представник Мінекономрозвитку в ході наради дав зрозуміти, що в держбюджеті на 2012 р. коштів на покриття дефіциту соцфондів немає, розповів заступник керівника управління з питань соціального діалогу і соціального страхування Федерації профспілок Олександр Леонов. На думку представників Федерації роботодавців України (ФРУ), не варто концентруватися тільки на малому підприємництві. "Ми б хотіли звернути увагу на бюджетоутворюючі підприємства і галузі, наприклад, важку промисловість. Але ми розуміємо, що в наступному році це зробити неможливо",- сказав директор департаменту розвитку соціального страхування ФРУ Юрій Кузовий. При зниженні ставки ЄСВ для всіх роботодавців необхідно також розподілити відповідальність за сплати соцвнесків між ними і найманими працівниками. Європейський досвід показує розподіл 50/50 (в Україні зараз співробітник платить до соцфондів 3,6% зарплати, роботодавець - від 36,7% до 49,7%). "Потрібно досягати солідарної і паритетної участі у формуванні гарантій соціального страхування. Тільки відрахування до фонду з тимчасової втрати працездатності повинні проводити підприємства",- відзначив Кузовий.