ua en ru

Кабмін вніс до Раді законопроект щодо пільг для окремих категорій інвалідів

Кабмін вніс до Раді законопроект щодо пільг для окремих категорій інвалідів
Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради України законопроект № 5191 "Про внесення зміни до статті 4 закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" (щодо пакету документів для отримання пільги)".

Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради України законопроект № 5191 "Про внесення зміни до статті 4 закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" (щодо пакету документів для отримання пільги)". Про це повідомляється на офіційному сайті парламенту.

Станом на 16:25 текст законопроект на сайті Ради відсутній.

Проте, як раніше повідомляла міністр соціальної політики України Людмила Денісова, запропоновані зміни допоможуть вирішити питання щодо можливості користування пільгами окремим категоріям інвалідів.

За словами міністра, в Україні проживають особи з інвалідністю, які через певні обставини - наприклад, відсутність страхового стажу - не мають права на отримання пенсії чи державної допомоги. Їм не видається посвідчення, і тому вони позбавлені можливості користуватися пільгами, які передбачені законодавством України.

"Законопроектом передбачено запровадити альтернативний посвідченню документ - довідку, на підставі якої особи з інвалідністю будуть мати право користуватися пільгами. Вона видаватиметься регіональними органами соціального захисту населення та міститиме такі відомості: прізвище, ім'я, по батькові, групу та причину інвалідності, а також у відповідних випадках основні нозологічні форми захворювань особи (по зору, слуху та з ураженням опорно-рухового апарату)", - пояснила Денісова.

Зазначимо, що чинним законодавством передбачено надання інвалідам пільг (проїзд, придбання лікарських засобів, санаторно-курортне лікування, забезпечення технічними засобами реабілітації, першочергове обслуговування у медичних закладах) на підставі посвідчення, що підтверджує відповідний статус; пенсійного посвідчення; посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до законів України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам" та "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам".

Нагадаємо, Кабмін схвалив цей законопроект на своєму засіданні 30 жовтня 2014 р.