ua en ru

Кабмін вніс у Раду законопроекти для повернення в Україну активів екс-чиновників

Кабмін вніс у Раду законопроекти для повернення в Україну активів екс-чиновників Фото: Кабмін

На законодавчому рівні пропонується закріпити інституційний механізм розшуку активів, які підлягають арешту

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України розглянути законопроект №3040 "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів" від 4 вересня 2015 року. Відповідний проект закону розміщено на офіційному сайті парламенту.

"Основною метою законопроекту є забезпечення невідворотності настання негативних наслідків вчинення кримінальних правопорушень, насамперед корупційних, через позбавлення винних осіб економічних переваг, одержаних внаслідок їх протиправної поведінки. У зв'язку з цим, проектом пропонується закріпити на законодавчому рівні інституційний механізм розшуку активів, які підлягають арешту, їх повернення та управління арештованими активами, а також визначення правових засад організації та діяльності окремого незалежного органу, відповідального за провадження такої діяльності," - відзначається в тексті пояснювальної записки до законопроекту.

Також відзначимо, для подальшого забезпечення функціонування Національного агентства України з відповідних питань Кабінетом міністрів України також був зареєстрований для подальшого розгляду в Верховній Раді законопроект № 3041 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реалізації рекомендації, наданої в рамках виконання Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України, стосовно забезпечення функціонування Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів" від 04 вересня 2015 року.

Нагадаємо, заступник міністра юстиції України Наталія Севастьянова в кінці серпня 2015 року повідомляла про планування створення Національного агентства з питань розшуку та розпорядження активами, отриманими від корупційних та інших злочинів Крім того, пізніше з цього питання висловлювався також і заступник генерального прокурора України Віталій Касько. Також Кабмін вже зареєстрував в Верховній Раді законопроекти, що мають внести зміни в КПК та ЦК задля вирішення питання повернення в Україну коштів, одержаних злочинним шляхом колишніми високопосадовцями України.