ua en ru

Кабмін затвердив угоду з РФ про співпрацю в рятувальних операціях на Чорному і Азовському морях

Уряд України затвердив угоду з урядом Російської Федерації про співпрацю в морському і авіаційному пошуку і рятуванні на Чорному і Азовському морях, підписане 27 жовтня 2010 р. в Києві. Відповідна постанова прийнята 22 серпня і обнародувана на урядовому сайті.

За реалізацію угоди відповідають Міністерство транспорту Російської Федерації, а також Міністерство інфраструктури і МНС України. Кожна сторона забезпечує наявність в своєму пошуково-рятувальному районі належних морських і авіаційних служб пошуку і рятування. Сторони розглядають розмежувальну лінію між їх прилеглими районами польотної інформації над морем як кордон між їх пошуково-рятувальними районами для морських і авіаційних цілей. Таке розмежування пошуково-рятувальних районів не має відношення до делімітації будь-якого іншого кордону між Російською Федерацією і Україною і не наносить їй збитку.
Допомога будь-якій особі, яка знаходиться в небезпеці на морі або в повітряному просторі над ним або передбачається, що знаходиться в такій небезпеці, виявляється незалежно від громадянства або статусу такої особи і обставин, при яких воно було виявлене. Сторони сприяють спрощенню пограничних, митних і інших формальностей для допуску рятувальних одиниць на території своїх держав.
Угодою передбачена співпраця між пошуково-рятувальними службами Росії і України, зокрема, проведення спільних учень по пошуку і рятуванню, регулярні перевірки міждержавних каналів зв'язку, взаємні візити експертів по пошуку і рятуванню, обмін інформацією і досвідом в області пошуку і рятування.