ua en ru

Кабмін затвердив вимоги до уповноваженого банку ринку електроенергії

Кабмін затвердив вимоги до уповноваженого банку ринку електроенергії Фото: засідання Кабміну (РБК-Україна)

Уповноважений банк повинен мати технічні можливості для монетизації субсидій

Кабінет міністрів України на сьогоднішньому засіданні затвердив вимоги до уповноваженого банку ринку електричної енергії. Відповідні документи є у розпорядженні РБК-Україна.

Зазначимо, згідно із законом "Про ринок електричної енергії" уповноваженим банком ринку електричної енергії може бути будь-який державний банк, що відповідає визначеним Кабміном вимогам, а також має право обслуговувати поточні рахунки зі спеціальним режимом використання. Для забезпечення розрахунків між учасниками ринку електроенергії пропонується встановити вимоги до фінансового стану уповноважених банків.

Основними критеріями фінансової стабільності є наявність аудиту за міжнародними стандартами бухгалтерського обліку. Також, у зв'язку з великим обсягом розрахунків на оптовому ринку електроенергії (більш ніж 20 млрд гривень на місяць) уповноважений банк повинен мати кваліфікований персонал і спеціальний підрозділ по обслуговуванню поточних рахунків із спеціальним режимом використання учасників ринку електроенергії та досвід обслуговування та кредитування енергогенеруючих компаній, енергопостачальників, оптового постачальника електричної енергії України

Оскільки в даний момент споживання електроенергії фізособами складає більше 22% і частка розрахунків фізичних осіб за електроенергію збільшиться до 30-35% у результаті запровадження прямих довгострокових договорів на постачання електроенергії, уповноважений банк повинен мати розгалужену мережу відділень для швидкого обслуговування споживачів, технологію і технічні можливості для реалізації останнього етапу монетизації субсидій до кінцевого споживача

Фото: постанова Кабміну

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що ціни на електроенергію для населення не будуть піднімати до липня 2019 року.

Зазначимо, влітку Кабмін вніс до Ради проект щодо врегулювання статусу майна оператора передачі електроенергії.