ua en ru

Ціни на електроенергію для населення не будуть піднімати до липня 2019, - НКРЕКП

Ціни на електроенергію для населення не будуть піднімати до липня 2019, - НКРЕКП Фото: Оксана Кривенко (facebook.com/nerc.gov.ua)

Для побутових споживачів тарифи залишаться незмінними

В Україні до липня 2019 року влада не будуть піднімати ціни на електроенергію для населення. Про це заявила глава Національної комісії з регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Оксана Кривенко ефірі "Радіо НВ".

Вона зазначила, що з липня 2019 повинен заробити повномасштабний ринок вільного ціноутворення.

"Повномасштабний ринок вільних цін має запрацювати з грудня 2018 на роздрібному ринку. З липня 2019 у нас не буде повноважень формувати оптові ціни", - зазначила Кривенко.

За її словами, до липня 2019 року суттєвого підвищення тарифу на електроенергію не очікується.

"А для побутових споживачів тарифи залишаться незмінними", - повідомила Кривенко.

Разом з тим, вона зазначила, що, враховуючи той фактор, що в Україні велика концентрація великих генеруючих компаній на ринку електричної енергії, можливе зростання цін з липня 2019 року.

"Крім того, в липні 2019 повинен запрацювати ринок вільного ціноутворення, в результаті чого на вільних засадах буде формуватися ціноутворення на електроенергію для споживачів", - додала вона.

Вона також зазначила, що існуючі формульні підходи до ціноутворення, такі як "Роттердам+", в даний час стримують зростання тарифів для кінцевих споживачів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна вже рік веде переговори із Міжнародним валютним фондом (МВФ) щодо ціни на газ.

За словами прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, від міжнародних партнерів України було пару ключових вимог, зокрема щодо створення антикорупційного суду, що дуже важливо для інвесторів і партнерів.