ua en ru

Кабмін затвердив стратегію управління держборгом до 2019 року

Кабмін затвердив стратегію управління держборгом до 2019 року Фото: Володимир Гройсман (kmu.gov.ua)

Метою стратегії є визначення основних цілей управління державним боргом

Кабінет міністрів України затвердив стратегію управління держборгом до 2019 року. Відповідне рішення було прийнято сьогодні, 1 грудня 2017 року, на засіданні Кабміну.

Так, Кабмін затвердив стратегію "Про затвердження середньострокової стратегії управління державним боргом на 2017-2019 роки".

Уряд затвердив Середньострокову стратегію управління державним боргом на 2017 -2019 роки. Метою Стратегії є визначення...

Опубліковано Міністерство фінансів України 1 грудня 2017 р.

"Необхідність схвалення середньострокової стратегії управління державним боргом на 2017-2019 роки обумовлюється потребою встановлення на законодавчому рівні цілей і завдань управління державним боргом та визначення основних заходів політики управління державним, боргом на середньострокову перспективу", - йдеться у пояснювальній записці.

Як зазначається, результатом прийняття постанови буде встановлення на законодавчому рівні цілей, завдань та заходів з управління державним боргом на середньострокову перспективу, що безпосередньо збільшить прозорість політики управління державним боргом та сприятиме підвищенню ефективності управління державним боргом в цілому.

"Цілями управління державним боргом, є: фінансування державного бюджету за мінімально можливої вартості обслуговування державного боргу з урахуванням ризиків; забезпечення ефективного функціонування внутрішнього ринку державних цінних паперів та розширення доступу до міжнародного ринку капіталу", - йдеться у тексті стратегії.

Як зазначається у тексті стратегії, основним викликом для боргової політики України є суттєве зростання обсягу держборгу та виплат за ним. У зв'язку з цим, важливими завданнями у середньостроковій перспективі є отримання повноцінного доступу до зовнішніх джерел фінансування, зменшення вартості обслуговування держборгу та уникнення пікових навантажень на держбюджет, пов’язаних з платежами за держборгом.

Крім того, у документі йдеться, що у середньостроковій перспективі забезпечення зменшення показника відношення держборгу до ВВП можливе шляхом дотримання політики поступового скорочення, дефіциту держбюджету, а саме: 2,7% ВВП в 2017 році, 2,4% - у 2018 році та 2,2% - у 2019 році. Разом з тим, зазначається, що з 2020 року рівень дефіциту держбюджету надалі не повинен перевищувати 2% ВВП, однак виключно за умови забезпечення випереджального зростання ВВП.

"Зменшення, суми обсягу державного боргу в абсолютному вимірі можливе лише в разі затвердження державного бюджету з профіцитом та відмови від практики передбачення законом про Державний бюджет України на відповідний рік понадпланових запозичень", - йдеться у документі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів України сьогодні затвердить стратегію державного управління боргом на 2017-2019 року.