ua en ru

Кабмін затвердив програму співробітництва з країнами МС до 2020 р

Кабмін затвердив Програму співробітництва України з державами - членами Митного союзу до 2020 р.

Кабінет міністрів України (Кабмін) сьогодні, 15 січня 2014 р., на своєму засіданні затвердив Програму співробітництва України з державами - членами Митного союзу (МС) Республіки Білорусь, Республіки Казахстан та Російської Федерації на період до 2020 р. Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

"Результати, які ми очікуємо від реалізації програми, - це, перш за все, підвищення обороту двосторонньої торгівлі в середньому не менше ніж на 10-15%, збільшення частки торгівлі несировинними товарами і послугами, нарощення обсягу взаємних інвестицій у середньому не менше ніж на 15% та подальше зростання випуску продукції підприємствами із взаємними інвестиціями", - зазначив міністр економіки Ігор Прасолов, коментуючи дане рішення.

Як пояснив міністр, мета програми - поглиблення економічної інтеграції для досягнення високих темпів економічного зростання, підвищення конкурентоспроможності, поліпшення інвестиційного клімату і підвищення інвестиційної привабливості, рівня і якості життя населення, його соціальної захищеності з урахуванням об'єктивних інтересів України та держав - членів Митного союзу.

"Програма передбачає співробітництво України з країнами - членами Митного союзу за такими напрямками, як торговельно-економічні відносини, паливно-енергетичний комплекс, транспорт, агропромисловий комплекс, космічна сфера, технічне регулювання, розвиток інновацій та наукових досліджень, прикордонне та міжрегіональне співробітництво", - сказав Прасолов.

Міністр додав, що невід'ємною частиною програми є план заходів її реалізації, у якому за всіма напрямами співробітництва визначені відповідальні центральні органи виконавчої влади та встановлені точні терміни виконання цих заходів.

Сьогодні вже повідомлялося, що Україна має намір збільшити товарообіг з країнами Митного союзу на 10-15% до 2020 р. В результаті реалізації програми очікується збільшення взаємного товарообігу на 10-15% і зростання взаємних інвестицій не менше ніж на 15%. Також, раніше прем'єр-міністр Микола Азаров заявляв, що за 9 місяців 2013 р. товарообіг з Росією зменшився на 23%.

Нагадаємо, 21 листопада 2013 р. Кабмін прийняв розпорядження № 905-р про призупинку асоціації з Європейським Союзом, яке, водночас, сприяло покращенню відносин з Росією, результатом чого стало надання Україні кредиту в 15 млрд дол., зниження ціни на російський газ до 268,5 дол. за 1 тис. куб. м, а також прийняття плану про усунення перешкод в російсько-українській торгівлі.