ua en ru

Кабмін затвердив порядок фінансування потреб ЗСУ за рахунок благодійних пожертв

Кабінет міністрів України затвердив порядок фінансового забезпечення потреб Збройних сил за рахунок благодійних пожертв фізичних та юридичних осіб.

Кабінет міністрів України затвердив порядок фінансового забезпечення потреб Збройних сил за рахунок благодійних пожертв фізичних та юридичних осіб. Про це йдеться у постанові уряду №222 від 2 липня 2014 р., повідомила прес-служба Кабміну.

Згідно з повідомленням, порядок визначає механізм відповідного забезпечення.

Для отримання благодійних пожертв Міноборони та/або військові частини, заклади та установи відповідно до порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби, що затверджується Мінфіном, відкривають в органах Казначейства спеціальні реєстраційні рахунки за відповідними бюджетними програмами.

Для організації збирання благодійних пожертв від іноземних фізичних та юридичних осіб Міноборони може залучати благодійні організації, про що укладається угода про співробітництво.

Інформацію про реквізити рахунків для благодійних пожертв розміщується на сайті Міноборони, а також письмово надається за запитами благодійників.

"Благодійні пожертви спрямовують відповідно до затверджених в установленому законодавством порядку кошторисів на здійснення заходів щодо забезпечення бойової, мобілізаційної готовності, боєздатності та функціонування Збройних сил", - йдеться у повідомленні.

Також порядком визначено механізм цільового спрямування коштів, переказу валютних надходжень.

Розподіл благодійних пожертв, що зараховані на спеціальні реєстраційні рахунки Міноборони для фінансового забезпечення потреб Збройних сил за відповідними напрямами використання, затверджується Міністром оборони або уповноваженою ним посадовою особою.

"Операції, пов'язані з використанням благодійних пожертв, проводяться відповідно до порядку казначейського обслуговування державного бюджету за витратами, що затверджується Мінфіном. Закупівля товарів, робіт і послуг за рахунок благодійних пожертв здійснюється в установленому законом порядку", - йдеться у повідомленні.

"У разі отримання благодійних пожертв у натуральній формі їх вартість має бути відображена у відповідному бухгалтерському обліку", - також зазначається у документі.

Порядком також прописано механізм надання можливості громадськості здійснювати контроль за ефективним використанням благодійних пожертв.