ua en ru

МЕРТ представив план реформ у сфері інтелектуальної власності

МЕРТ представив план реформ у сфері інтелектуальної власності Фото: Кабмін

МЕРТ доручили у місячний термін надати законопроектів, які стануть основою для реформи

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) представило план реформ у сфері інтелектуальної власності. Про це повідомляє прес-служба МЕРТ.

Згідно з даними МЕРТ, наявний стан захисту та охорони прав інтелектуальної власності (ІВ) в Україні є незадовільним. Серед найбільших проблем, що існують у сфері ІВ, було названо численні порушення авторських прав у мережі Інтернет, а також невиплата гонорарів державним ЗМІ, відсутність чітких правил для організації колективного управління авторськими й суміжними правами. Законодавче регулювання цієї галузі наразі не спроможне забезпечити повноцінний захист прав інтелектуальної власності у цифровому середовищі, що зумовлено, зокрема, слабкістю кримінальних покарань, передбачених за такі порушення, та значною тривалістю процесуальних дій.

Тому, за результатами наради, було вирішено доручити Міністерству економічного розвитку і торгівлі України в місячний термін надати на розгляд Уряду п'ять ключових законопроектів, які стануть основою для реформи державної системи захисту ІВ.

Мета зазначених законопроектів - закріпити головні принципи реформи за ключовими напрямками: захист авторського права в мережі Інтернет, врегулювання ринку адміністрування збору роялті для правовласників, запобігання патентного тролінгу, спрощення процедури ІВ у сфері ІТ-розробок та публічного доступу до ліцензій, а також посилення відповідальності за порушення прав ІВ.

Крім того, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України спільно з Держслужбою інтелектуальної власності України проведуть інвентаризацію використання комп'ютерної техніки та програмного забезпечення в органах державної влади, а також запропонують план дій щодо повної легалізації ПЗ в державних установах.

"Сфера авторського права є дуже чутливою до будь-яких раптових змін, тож важливо врахувати інтереси всіх учасників процесу. У захисті авторських прав ми помітно відстаємо від країн Європи, і це відставання необхідно активно скорочувати. Той факт, що в підготовці законодавчих змін брали участь представники правовласників і представники провайдерів дає нам впевненість у тому, що консолідований результат буде дієздатним та ефективним", - зазначила перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Ковалів.

Нагадаємо, ДФС зафіксувала в I півріччі майже 1,4 тис. випадків порушення прав інтелектуальної власності.