ua en ru

Кабмін затвердив план заходів з розміщення громадян України з Крим та Севастополя

Кабінет міністрів України затвердив план додаткових заходів з тимчасового розміщення громадян України, які переселяються з Автономної Республіки Крим та м. Севастополя в інші регіони України

Кабінет міністрів України затвердив план додаткових заходів з тимчасового розміщення громадян України, які переселяються з Автономної Республіки Крим та м. Севастополя в інші регіони України. Про це йдеться у розпорядженні уряду № 298-р від 1 квітня 2014 р.

Так, уряд доручив першому віце-прем'єр-міністру України Віталію Яремі забезпечити оперативну роботу міжвідомчого Координаційного штабу з тимчасового розміщення громадян України, які переселяються з Автономної Республіки Крим та м. Севастополя в інші регіони України, його взаємодію з регіональними штабами.

Крім того, Кабмін рекомендував обласним держадміністраціям та територіальним органам центральних органів виконавчої влади до 7 квітня 2014 р. забезпечити роботу регіональних штабів з розміщення громадян України, які переселяються з Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

Регіональні штаби також мають вести реєстру громадян України, які переселяються з АР Крим та м. Севастополя в інші регіони України та щоденно інформувати Міжвідомчий штаб про кількість громадян, розміщених у визначених регіональними штабами приміщеннях для тимчасового проживання.

Регіональні штаби також мають забезпечити надання безоплатної правової допомоги громадянам України, які переселяються.
У свою чергу Міністерство освіти та науки України, а також обласні та міські держадміністрації за участю органів місцевого самоврядування повинні забезпечити продовження навчання та здобуття освіти, а також отримання необхідної медичної допомоги громадянами України, які переселяються.

Мінсоцполітики повинно забезпечити розв'язання проблем, пов'язаних із соціальним захистом громадян України, які переселяються, передбачивши, зокрема, відновлення всіх соціальних виплат, надання допомоги у працевлаштуванні.

Крім того, Мінфін, Пенсійний фонд України разом з Національним банком повинні до 7 квітня 2014 р. вжити заходів до забезпечення банківського обслуговування рахунків (цільова допомога, пенсії та зарплати) громадян України, які переселяються з Криму.

Також Мінфін, Мінекономрозвитку, Мінрегіон, Мінсоцполітики, Міноборони, Мін'юст повинні до 7 квітня 2014 р. визначити джерела фінансування, необхідних для тимчасового поселення сімей громадян України, які переселяються, в санаторно-курортні і оздоровчі заклади, заклади та установи соціального захисту населення.

Також центральні органи виконавчої влади разом з державною установою "Урядовий контактний центр" повинні забезпечити роботу цілодобової телефонної "гарячої лінії" для громадян України, які переселяються, для надання роз'яснень прав та обов'язків таких громадян, механізму розв'язання їх соціально-побутових проблем.