ua en ru

Кабмін затвердив перелік видів діяльності, які не можуть проводитись на підставі декларації

Кабінет міністрів України на сьогоднішньому засіданні затвердив перелік дій та видів господарської діяльності, для ведення яких потрібно отримувати дозволи. Наразі він включає 144 дії та види діяльності, які регламентуються 91 видом дозвільних документів, повідомляє прес-служба Держкомідприємництва України.

Уряд мав затвердити перелік таких винятків згідно з ухваленими змінами до закону про дозвільну систему у сфері господарської діяльності. Будь-який інший вид господарської діяльності, не зазначений в урядовій постанові, відповідно до закону, можна започатковувати після декларування відповідності матеріально-технічного стану вимогам законодавства. Жодних дозволів для цього не потрібно.
До переліку дій та видів діяльності, ведення яких потребує дозвільних документів, зокрема, увійшли: виробництво молока та молочних продуктів, перевезення небезпечних відходів, виробництво та реалізація елітного насіння, зберігання зерна та продуктів його переробки, розміщення зовнішньої реклами в населених пунктах, переміщення пам'яток культурної спадщини.
Водночас зазначений у постанові Кабміну перелік видів діяльності найближчим часом буде ще скорочений. За дорученням прем'єр-міністра Миколи Азарова, частина перерахованих дозволів має бути скасована або замінена деклараціями матеріально-технічної бази, оскільки види дій та діяльності, які вони регламентують, не становлять небезпеки для життя і здоров'я населення та довкілля. Після цих змін потрібно буде отримувати дозволи на 125 видів робіт та діяльності, а кількість дозволів загалом зменшиться до 68. До цього налічувалося 227 видів документів дозвільного характеру, передбачених законодавством.
Декларативний принцип - це принцип, за яким підприємець отримує право на здійснення певної діяльності без отримання дозволу, шляхом повідомлення (самостійно або через адміністратора) дозвільного органу про відповідність своєї матеріально-технічної бази вимогам чинного законодавства.