ua en ru

Кабмін затвердив концепцію реалізації державної політики у сфері космічної діяльності на період до 2032 г., згідно з якою Україні візьме участь у дослідженні Місяця

Кабінет міністрів України своїм розпорядженням № 48-р від 25 січня 2012 р. затвердив план заходів з виконання концепції реалізації державної політики у сфері космічної діяльності на період до 2032 р. Про це повідомляє прес-служба Кабміну.

Концепція передбачає створення національної системи геоінформаційного забезпечення і проведення моніторингу надзвичайних ситуацій як складової частини європейської програми Глобального моніторингу в інтересах довкілля і безпеки - GMES та світової Системи глобального огляду Землі - GEOSS. Планується що до 2032 р. система буде налічувати 15 тис. одиниць техніки.
Також, планується створення інтегрованої багатофункціональної системи здійснення контролю та проведення аналізу космічного простору з забезпеченням контролю низькоорбітальних космічних об'єктів і підтримкою їх каталогу.
Крім того, планується виконання космічних експериментів, що вимагають обов'язкової участі людини (з космічної фізики, біології та матеріалознавства), на міжнародних космічних станціях, у тому числі за участю вітчизняних космонавтів-дослідників у складі міжнародних екіпажів.
Відповідно до затвердженої програми, планується прийняття участі у проведенні досліджень Місяця з використанням вітчизняних космічних апаратів.
Забезпечення науково-освітніх космічних експериментів, у тому числі досліджень Місяця і навколомісячного простору, з використанням космічних апаратів, створених за участю молодіжних творчих колективів науково-дослідних, конструкторсько-виробничих установ та вищих навчальних закладів, зокрема виконання не менше однієї серії експериментів.
Зокрема із залученням міжнародної кооперації будуть створені космічний ракетний комплекс з ракетою-носієм "Циклон-4", космічний ракетний комплекс з ракетою-носієм з екологічно чистим паливом "Маяк", авіаційно-космічний комплекс "Повітряний старт" на базі легкого літака і важкоголітака
Програмою також планується визначення механізму залучення приватного капіталу до виконання державних програм розвитку космічної діяльності шляхом створення нормативно-правової бази про особливості державно-приватного партнерства в сфері космічної діяльності з визначенням мотиваційних критеріїв фінансування приватним сектором державних космічних програм.
Державне космічне агентство, згідно з розпорядженням, буде інформувати Кабмін про результати виконання програми щорічно.