ua en ru

Кабмін врегулював питання забезпечення громадян доступним житлом

Кабмін врегулював питання забезпечення громадян доступним житлом Фото: Кабмін (РБК-Україна)

Зокрема, затверджено порядок використання коштів держбюджету, передбачених на надання доступного житла

Кабінет міністрів України сьогодні, 10 жовтня, у ході засідання затвердив порядок надання державної підтримки та забезпечення громадян доступним житлом. Відповідне рішення уряду є у розпорядженні РБК-Україна.

Як зазначається у тексті постанови, забезпечення доступним житлом здійснюється шляхом надання держпідтримки, яка полягає у сплаті державою:

  • 30% вартості будівництва (придбання) доступного житла та/або надання пільгового іпотечного житлового кредиту;
  • 50% вартості будівництва (придбання) доступного житла та/або надання пільгового іпотечного житлового кредиту для осіб, на яких поширюється дія пунктів 19 і 20 частини першої статті 6, пунктів 10-14 частини другої статті 7 та абзаців четвертого, шостого і восьмого пункту 1 статті 10 закону України про статус ветеранів війни, гарантії їх соцзахисту;
  • 50% вартості будівництва (придбання) доступного житла та/або надання пільгового іпотечного житлового кредиту для осіб, на яких поширюється дія закону про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб.

Повідомляється, що держпідтримка надається шляхом сплати за рахунок держбюджету або місцевого бюджету 30 або 50% вартості нормативної площі доступного житла. При цьому, одержувачі держпідтримки вносять на свій рахунок в банку кошти, в обсязі 70 або 50% вартості нормативної площі доступного житла. Крім того, одержувачі допомоги можуть брати кредит в банку для сплати частини вартості доступного житла.

Відповідна постанова також регламентує порядок використання коштів держбюджету, передбачених на надання доступного житла.

"Для надання держпідтримки для будівництва доступного житла шляхом сплати державою частини його вартості Держмолодьжитло укладає договори про взаємодію з банками щодо відкриття та обслуговування поточних рахунків для надання держпідтримки, в яких обов'язково передбачається умова стосовно безспірного списання регіональними управлінням Держмолодьжитла з поточного рахунку одержувача державної підтримки коштів для будівництва доступного житла", - йдеться у тексті постанови.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що комітет Верховної ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства рекомендує парламенту у державному бюджеті на 2019 рік передбачити 500 млн гривень на видатки на житлові кредити для молоді.