ua en ru

Кабмін спростив доступ громадян до безоплатної правової допомоги

Уряд 11 березня вніс зміни до деяких постанов Кабінету міністрів України щодо захисту прав людини шляхом спрощення доступу до безоплатної правової допомоги та підвищення якості її надання. Про це повідомила перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова на брифінгу в Будинку Уряду 20 березня 2015 року, передає прес-служба Кабміну.

"В Україні діє, і діє дуже ефективно, система надання безоплатної правової допомоги". - зазначила вона.

Чиновник підкреслила, що в Україні 7% адвокатів працюють у системі безоплатної правової допомоги.

"Ці адвокати мають дуже високі показники ефективності: з усіх справ, які вони ведуть, 43% - це виправдувальні вироки. Тому ми повинні віддати належне професійному рівню даних адвокатів і їх бажанням працювати заради найбільш незахищених громадян нашої країни", - сказала Севостьянова.

За її словами, урядові зміни стосувалися п'яти постанов і спрямовані на вирішення деяких проблем системи надання правової допомоги. Відтепер можливість доступу до безоплатної вторинної правової допомоги передбачена для всіх осіб, свободу пересування яких було фактично обмежена.

Також введена цілодобова гаряча лінія для тих осіб, хто бажає отримати цю правову допомогу, для членів їх сімей та родичів. Телефонна лінія працює за номером 0-800-213-103.

Також забезпечена безперервність захисту у кримінальному провадженні за участю адвоката.

З 1 липня, як повідомила Севостьянова, на всій території України розпочнуть свою роботу 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

"Ми очікуємо, що в кожній області буде створено від 3 до 7 таких центрів, і один центр буде обслуговувати декілька районів і міст, із загальним населенням, яке не буде перевищувати 0,5 млн осіб. Також ми очікуємо, що найбільша відстань від центру до особи складе максимум 40 км", - поінформувала перший заступник.

Нагадаємо, в рамках реформування системи судочинства пройде переатестація суддів.