ua en ru

Кабмін підпорядкував "Укртрансгазу" новостворені ПАТ "Магістральні газопроводи України" і "Підземні газові сховища України"

Кабінет міністрів України погодився з пропозицією Міністерства енергетики та вугільної промисловості щодо створення публічні акціонерних товариств "Магістральні газопроводи України" і "Підземні газові сховища України", підпорядкувавши їх ПАТ "Укртрансгаз" замість НАК "Нафтогаз України".

Кабінет міністрів України погодився з пропозицією Міністерства енергетики та вугільної промисловості щодо створення публічні акціонерних товариств "Магістральні газопроводи України" і "Підземні газові сховища України", підпорядкувавши їх ПАТ "Укртрансгаз" замість НАК "Нафтогаз України". Текст відповідної постанови від 4 червня 2014 р. № 172 "Про невідкладні заходи щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України" оприлюднений на сайті уряду.

Згідно до постанови, 100% акцій створюваних товариств перебуватимуть в державній власності України.

Водночас Міненерго, Фонду державного майна разом з НАК "Нафтогазом" та "Укртрансгазом" доручається розробити проекти статутів зазначених акціонерних товариств, забезпечити в установленому законодавством порядку передачу їм майна, яке використовується для забезпечення транспортування та зберігання природного газу, не підлягає приватизації та обліковується на балансі ПАТ "Укртрансгаз".

Цією ж постановою Кабмін доручив Міненерго вжити заходів до припинення виконання "Нафтогазом" функцій оператора Єдиної газотранспортної системи України та покладення їх на "Укртрансгаз".

Крім того, Міненерго, ФДМУ разом з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та "Нафтогазом" доручається підготувати законопроект про внесення змін до законодавчих актів щодо функціонування ринку природного газу в Україні, спрямований на виконання зобов'язань, узятих Україною відповідно до закону України "Про ратифікацію протоколу про приєднання України до договору про заснування Енергетичного співтовариства".

Також Кабмін рекомендував "Нафтогазу" та "Укртрансгазу" невідкладно вжити заходів до приведення договірних відносин з питань транзиту природного газу територією України щодо вимог Директиви 2009/73/ЄС (третього енергетичного пакета) про спільні правила внутрішнього ринку природного газу.

"Укртрансгаз" - публічне акціонерне товариство, створене відповідно до розпорядження Кабінету міністрів України "Про реорганізацію дочірніх компаній Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" від 13 червня 2012 р. №360-р та наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України "Про реорганізацію Дочірньої компанії "Укртрансгаз" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" від 18 липня 2012 р. №530.