ua en ru

Кабмін дозволив усне декларування коштовностей вартістю до 10 тис. євро, що вивозяться з України

Кабінет Міністрів України своєю постановою №448 від 21 травня 2012 р. затвердив порядок вивезення (пересилання) за кордон громадянами дорогоцінних металів, каміння та виробів з них, а також культурних цінностей з метою їх відчуження. Відповідна постанова опублікована в газеті "Урядовий кур'єр" від 30 травня 2012 р.

Згідно з постановою, у випадках, якщо сумарна фактурна вартість вивозимих з метою відчуження коштовностей не перевищує 10 тис. євро, то вони підлягають декларуванню в усній, або, за бажанням власника або на вимогу працівника митного органу, - у письмовій формі.

Якщо їх вартість перевищує еквівалент 10 тис. євро, то такі коштовності вивозяться за кордон на умовах приміщення товарів у митний режим експорту.

Якщо вивозяться з України культурні цінності, вартість яких перевищує 10 тис. євро, вони також повинні бути поміщені в митний режим експорту, якщо ж вартість менше цієї суми, то вони можуть бути вивезені на підставі свідоцтва встановленого зразка на право вивозу (тимчасового вивозу) культурних цінностей з обов'язковим письмовим декларуванням.

Постанова набирає чинності з 1 червня.