ua en ru

Кабмін дозволив "Нафтогазу" використати зарезервовані в НБУ кошти на розрахунки з РФ за газ

Кабмін дозволив "Нафтогазу" використати зарезервовані в НБУ кошти на розрахунки з РФ за газ
Кабінет міністрів України дозволив НАК "Нафтогаз України" використати зарезервовані на її рахунку в Національному банку України (НБУ) кошти на розрахунки з Росією за природний газ.

Кабінет міністрів України дозволив НАК "Нафтогаз України" використати зарезервовані на її рахунку в Національному банку України (НБУ) кошти на розрахунки з Росією за природний газ. Текст відповідного розпорядження від 4 листопада 2014 р. № 1059-р оприлюднений на сайті уряду.

"Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" дозволити використати кошти, зарезервовані на її рахунку, відкритому в Національному банку відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 4 серпня 2014 р. № 302 "Про збільшення статутного капіталу Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", для проведення розрахунків згідно з доповненням № 33 від 30 жовтня 2014 р. до контракту № КП від 19 січня 2009 р. між відкритим акціонерним товариством "Газпром" та Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" та Зобов'язуючим протоколом щодо умов постачання газу з Російської Федерації в Україну на період з листопада 2014 р. по 31 березня 2015 р", - йдеться в документі.

Цим же розпорядженням Кабмін рекомендував Нацбанку України розглянути питання:

зняття з валютного контролю операцій, проведених згідно з пунктом 1 зазначеного у пункті 3 цього розпорядження доповнення, не пізніше 30 календарних днів від дати ухвалення рішення Арбітражного інституту Стокгольмської торгової палати у спорі між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" або дати остаточного оформлення їх домовленостей у позасудовому порядку;

незастосування вимог щодо обов'язкового продажу іноземної валюти 1 групи згідно з Класифікатором іноземних валют та російських рублів (2 група) до надходжень у вигляді валютної виручки за послуги з транзиту газу через територію України відповідно до контракту від 19 січня 2009 р. № ТКГУ між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" для подальшого спрямування таких коштів на проведення розрахунків з постачальниками імпортованого природного газу і на погашення та обслуговування запозичень Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", залучених під державні гарантії.

Зазначимо, раніше голова Нацбанку Валерія Гонтарєва повідомила, що НБУ ще в липні 2014 р. зарезервував на своєму спеціальному рахунку 3,1 млрд дол. для погашення боргу НАК "Нафтогаз України" перед ВАТ "Газпром" за природний газ.

Нагадаємо, у Брюсселі ввечері 30 жовтня за підсумками тристоронніх переговорів України з Росією за участю Європейського союзу підписали документи, що регулюють умови подальших постачань газу з Росії в Україну.

Україна повинна негайно сплатити Росії 1,4 млрд дол. боргу за поставлений раніше газ, використовуючи кошти МВФ і ЄК, а також до кінця 2014 р. внести ще 1,65 млрд дол. в якості передоплати за майбутній газ.

Україна підтвердила наявність коштів на оплату 4 млрд куб. м газу в листопаді-грудні 2014 р. Після передоплати російська сторона зобов'язується поставити газ.