ua en ru

Кабмін намагається позбавити ВР функції контролю над Фондом держмайна, - Бондар

Спеціальна контрольна комісія з питань приватизації пропонує проектом закону про Фонд державного майна України передбачити правки, які залишають за Верховною Радою право контролю за процесами приватизації в Україні і підзвітність ФДМУ українського парламенту. Про це на засіданні комісії заявив перший заступник голови комісії Олександр Бондар, передає кореспондент РБК-Україна.

"Треба внести в законопроект такі виправлення, щоб вони не зашкодили підписання закону Президентом ... ми б погодилися з представленим законопроектом, але я думаю, що в першу чергу це не ініціатива ФДМУ, швидше Кабмін намагається позбавити Верховну Раду і в першу чергу спеціальну контрольну комісію впливу на ФДМУ і на приватизацію ", - заявив Бондар.
Бондар окремо підкреслив, що розроблений урядом законопроект про ФДМУ спрямований на позбавлення контрольних функцій ВР "спрямовується і координується Кабміном як це встановлено ст .116 Конституції України", однак при цьому в ньому не враховуються п. 33 ст. 85 Конституції, які передбачають підзвітність і підконтрольність ФДМУ Раді. Таким чином, в законопроекті є спроба відсторонення ВР від парламентського контролю ", - заявив Бондар
"У законі про ФДМУ писати, що ВР ніякого відношення до цих функцій не має, це ... буде не правильно", - сказав Бондар
У той же час відзначивши, що комісія повинна забезпечити ухвалення цього закону парламентом і внесення таких поправок, які не призведуть до ветування Президентом цього закону, Бондар сказав, що в цьому законі слід передбачити можливість введення посад першого заступника та заступника голови фонду і в такому випадку , Президент, якщо визнає необхідно буде їх призначати.