ua en ru

Кабмін провалив реформу в енергосекторі, - Медведчук

За півроку в енергетичній галузі, окрім підвищення тарифів для населення, практично нічого не змінилося. Такої думки дотримується лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

Він нагадав, що у грудні Кабінет міністрів Арсенія Яценюка анонсував амбітний пакет реформ в енергетичному секторі. Зокрема, прем'єр обіцяв впровадити програми енергоефективності, залучити інвесторів до модернізації української ГТС, добудувати два блоки на Хмельницькій атомній станції, збільшити потужності Південно-Української, Хмельницької і Рівненської АЕС. Тоді ж було заявлено, що альтернативи збільшенню тарифів на енергопостачання населенню немає, так як це єдиний шлях подолати величезний дефіцит "Нафтогазу", зазначив Медведчук.

"Минуло півроку. Можна підбивати перші підсумки реформування енергетичної галузі. У ній, окрім підвищення тарифів для населення, практично нічого не змінилося. Енергозберігаючі технології так і не почали впроваджувати, фінансові потоки в галузі залишилися непрозорими, нічого не зроблено для демонополізації, диверсифитикації і деолігархізації енергетичного ринку. Ніхто ні слова не говорить про поліпшення якості обслуговування і стану трубопроводів внаслідок підвищення тарифів", - підкреслив лідер "Українського вибору".

Він вважає, що Кабмін провалив реформу в енергосекторі, а спори про тарифи в парламенті між вчорашніми партійними партнерами - Яценюком і Тимошенко вже мають нотки скандалу.

"Створена у ВР робоча група з перевірки обґрунтованості тарифів на комунальні послуги, розглянувши ціноутворення у цій галузі, заявила, що тарифи в Україні сильно завищені. До речі, міжнародний аудитор Deloitte, який перевіряв НАК "Нафтогаз", "відмовився висловлювати думку", пов'язану з аналізом документів за 2012 рік, пояснивши це відсутністю необхідних матеріалів. При розрахунку обґрунтованого рівня тарифів потрібен аналіз величезного масиву даних від тисяч підприємств, організацій і структур. Якісний аудит в цьому випадку стає ще більш складним завданням", - вважає громадський діяч.

Він упевнений: вітчизняна система ЖКГ має всі підстави вважатися "непрозорим монстром", а поки вчорашні соратники обмінюються шпильками, у стороннього спостерігача виникає відчуття дежавю.

"У 2005 у владі були ті ж особи, велися ті ж суперечки. Хіба що економіка падала не так швидко, одержавши запас міцності в минулі роки", - резюмував Медведчук. За півроку в енергетичній галузі, окрім підвищення тарифів для населення, практично нічого не змінилося. Такої думки дотримується лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.