ua en ru

Кабмін прийняв рішення про створення ПАТ "Українська газотранспортна система" і "Українські газові сховища"

Кабінет міністрів на засіданні в середу ухвалив рішення про створення ПАТ "Українська газотранспортна система" і "Українські газові сховища" на базі Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".

Кабінет міністрів на засіданні в середу ухвалив рішення про створення ПАТ "Українська газотранспортна система" і "Українські газові сховища" на базі Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України". Про це журналістам повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Продан (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Кабмін прийняв постанову... щодо поділу на дві компанії. Будуть створені дві акціонерні компанії зі 100% власністю держави. Компанії будуть працювати як незалежний оператор, який працюватиме за європейськими правилами, і компанія, яка матиме у власності підземні сховища",- заявив Продан.

При цьому, за його словами, для остаточної реорганізації "Нафтогазу" необхідно прийняти низку законопроектів.

"Там є відповідні законопроекти, які мають бути прийняті, які будуть спрямовані на виконання умов третього енергетичного пакета, для посилення незалежності оператора газотранспортної системи. Кабінет міністрів внесе ці законопроекти", - зазначив Продан.

Нагадаємо, 3 червня прем'єр Арсеній Яценюк заявив, що Україна створить публічні акціонерні товариства "Українська газотранспортна система" і "Українські газові сховища", одне з яких буде займатися виключно оперування накопичення і відпусткою з українських газових сховищ газу, а друге - тільки транспортуванням газу.

Зараз за транзит газу і підземні сховища газу відповідає компанія "Укртрансгаз", яка входить до структури НАК "Нафтогаз України".