ua en ru

Кабмін перевищив свої повноваження в постанові про тарифи на постачання гарячої води, - експерт

Кабінет міністрів України, ухваливши постанову № 869, якою пропонується методика встановлення тарифів на постачання гарячої води, перевищив свої повноваження, і тепер це рішення легко можна оскаржити в суді. Таку думку в ході сьогоднішнього круглого столу "Завжди гаряча вода в будинку - це реально?" висловила голова правління Українського центру сприяння Ірина Запатріна, передає кореспондент РБК-Україна.

"Рівно рік тому була прийнята постанова Кабінету міністрів України №869, яка визначила порядок формування тарифів на постачання гарячої води. Коли ми говоримо про тарифи, виникає термін "централізоване водопостачання гарячої води". У цій постанові сказано, що цей тариф встановлюється повноважними органами (Національною комісією та органами місцевого самоврядування). Законом ні Нацкомісії таких повноважень не надано, ні органам місцевого самоврядування. Більш того, Кабмін не має повноважень затверджувати такі методики. Тобто, по суду цю методологію... можна було б легко визнати такою, що не відповідає законодавству", - сказала Запатріна.

Також вона підкреслила, що сьогоднішнє законодавство не відповідає на питання, хто повинен встановлювати тариф на гаряче водопостачання, оскільки "за законом, Національна комісія, до її компетенції не відноситься формування тарифів на ці послуги (гаряче водопостачання), Кабмін не має повноважень на формування тарифів і взагалі навіть на розроблення, затвердження методології формування тарифів в цій сфері".

Крім того, Запатріна впевнена, що очікувати приходу інвесторів в українську сферу житлово-комунального господарства не варто, оскільки навіть відповідної термінології в ньому не передбачено. "Є товар "теплова енергія" і немає товару "вода", ні холодної, ні гарячої. У нас немає "гарячого водопостачання" в законодавстві, хоча в нормативно-правових актах більш низького рівня воно є", - зазначила вона.

Нагадаємо, в серпні 2011 р. Кабмін затвердив єдиний підхід до формування тарифів на житлово-комунальні послуги в Україні.