ua en ru

Кабмін запропонував змінити систему державного фінансового контролю

Кабмін запропонував змінити систему державного фінансового контролю Фото: Систему фінансового контролю змінять (РБК-Україна)

Проектом закону пропонується надати Держаудитслужбі спеціальний статус

У Верховній раді зареєстрований законопроект "Про основні засади діяльності органів державного фінансового контролю". Проект закону №9086 вніс до парламенту Кабінет міністрів.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту, розробником документу є Держаудитслужба.

Проектом пропонується визначити основні засади організації, повноваження, підстави і порядок діяльності органів державного фінансового контролю загалом та Держаудитслужби як центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом зокрема.

Проект передбачає оновлення та модернізацію чинного законодавства у сфері державного фінансового контролю для підвищення його якості та ефективності на державному, регіональному та місцевому рівні, наголошується в пояснювальній записці до проекту.

Зокрема пропонується унормувати засади проведення органами державного фінансового контролю аудиту, запровадження стандартів його проведення; запровадити доступ до автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів та банків даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи або органи місцевого самоврядування; надати право органам державного фінансового контролю фото та відеофіксації процесу здійснення заходу державного фінансового контролю чи окремих дій під час його проведення; запровадити ризикоорієнтовний підхід у порядку планування заходів державного фінансового контролю тощо.

"У проекті також враховано положення загальновизнаних міжнародних стандартів і кращу практику Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки", - йдеться в документі.

Нагадаємо, на сьогодні єдиним органом державного фінансового контролю в Україні, який у межах наявного правого поля від імені Уряду України формує та реалізує державну політику у сфері державного фінансового контролю, є Держаудитслужба.

Відзначимо, що з лютого 2019 року в Україні вводиться в дію закон "Про валюту та валютні операції", який кардинально змінює систему валютного регулювання.