ua en ru

Кабмін пропонує ввести в Україні систему пробації, - Мін'юст

Кабінет міністрів України пропонує ввести в Україні систему пробації - вид кримінального покарання без позбавлення або обмеження волі. Відповідний законопроект був схвалений на засіданні уряду, повідомляє прес-служба Міністерства юстиції.

Проектом закону передбачається створення на базі кримінально-виконавчої інспекції органів пробації, які будуть існувати в структурі Державної кримінально-виконавчої служби.

Законопроект передбачає створення досудової пробації - забезпечення суду інформацією, що характеризує особистість, притягуються до кримінальної відповідальності. Така інформація буде використана для прийняття рішення про міру відповідальності особи. Серед іншого, досудовий доповідь буде містити оцінку ризиків щодо можливості здійснення повторного кримінального злочину і висновок про можливість виправлення без обмеження або позбавлення волі.

Законопроектом встановлюється наявність спостережної пробації - здійснення наглядових та соціально-виховних заходів щодо осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням.

Законопроект передбачає особливості пробації щодо неповнолітніх, спрямовані на забезпечення їх нормального психічного і фізичного розвитку.

Крім того, новацією урядового законопроекту є запровадження так званої пенітенціарної пробації - підготовки осіб, які відбувають покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі до звільнення, з метою їх трудового і побутового влаштування.
Проектом закону також враховані європейську практику залучення до роботи з клієнтами пробації волонтерів.

Передбачається, що заходи, запропоновані в рамках впровадження системи пробації, вплинуть на рівень рецидивної злочинності в державі.

Крім того, очікується зменшення в країні чисельності осіб, засуджених до покарань у виді позбавлення волі, що містяться в слідчих ізоляторах та установах виконання покарань.

Читайте також: ГПтС пропонує ввести в Україні інститут пробації.