ua en ru

Кабмін пропонує ввести обов'язкову реєстрацію та ідентифікацію тварин

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований проект закону № 2404, ініційований Кабінетом міністрів, яким пропонується ввести ідентифікацію та реєстрацію тварин. Текст законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин" опублікований на офіційному сайті ВР.

Законопроектом пропонується ввести обов'язкову ідентифікацію та реєстрацію тварин, що утримуються та розводяться фізичними особами для власних потреб. Також вводиться обов'язкова групова ідентифікація товарних свиней в господарствах юридичних осіб.

Крім того, передбачена компенсація послуг з ідентифікації та реєстрації тварин, що утримуються та розводяться у фізичних осіб, які не займаються підприємницькою діяльністю.

Планується, що до забою на м'ясо будуть допускатися тільки ідентифіковані та зареєстровані тварини.

Також Кабмін передбачив штрафні санкції до тих осіб, які не будуть виконувати положення закону. Кодекс про адміністративні правопорушення планується доповнити статтею про порушення законодавства щодо ідентифікації та реєстрації тварин. Вона буде передбачати санкції за зміст не ідентифікованих тварин, неподання реєстраційних документів, забій і переміщення не ідентифікованих тварин тощо. Штраф для громадян становитиме від 3 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а для посадових осіб - від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів (неоподаткований мінімум 17 грн).

Читайте також: Мінагрополітики пропонує створити електронний реєстр худоби