ua en ru

Кабмін пропонує ВР посилити відповідальність за ухилення від служби осіб цивільного захисту в особливий період

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований урядовий законопроект, котрий передбачає впровадити підслідність при ухиленні від проходження служби цивільного захисту в особливий період, в умовах надзвичайного стану та у разі проведення цільової мобілізації.

Проектом (№ 8684 від 16.06.2011 р.), ініційованим Кабінетом міністрів України, вносяться зміни до низки законодавчих актів, зокрема:

у Кримінальному кодексі України впроваджується відповідальність громадян України, які проходять службу цивільного захисту або уклали контракти на проходження такої служби в особливий період та у разі проведення цільової мобілізації за ухилення від такої служби.
У законі України "Про державний матеріальний резерв" уточнюється порядок створення, виділення і транспортування запасів матеріально-технічних ресурсів для виконання першочергових заходів під час ліквідації надзвичайних ситуацій та їх окремих наслідків, а також для виконання інших заходів, передбачених законодавством.
у законі України "Про основи національної безпеки України" визначаються загрози національним інтересам і національній безпеці України в сфері цивільного захисту, основні напрями державної політики з питань національної безпеки у цій сфері та повноваження суб'єктів забезпечення національної безпеки.
У законі України "Про оборону України" розширюються поняття щодо підготовки держави до оборони та виконання заходів цивільного захисту.
У законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" визначається поняття "цільова мобілізація", доповнюються основні принципи і зміст мобілізаційної підготовки та мобілізації щодо дій у разі проведення цільової мобілізації; унормовуються заходи з проведення мобілізації та демобілізації у силах цивільного захисту; уточнюється діяльність сил цивільного захисту в особливий період.
У законі України "Про правовий режим воєнного стану" уточнюється зміст заходів правового режиму воєнного стану щодо сил цивільного захисту та евакуйованого населення.
У законі України "Про правовий режим надзвичайного стану" виключається Головне управління сил Цивільної оборони центрального органу виконавчої влади з питань надзвичайних ситуацій з органів військового командування.
У законі України "Про військовий обов'язок і військову службу" визначається порядок доукомплектування органів управління і сил цивільного захисту людськими ресурсами для виконання робіт із забезпечення цивільного захисту держави в особливий період і при проведенні в мирний час цільової мобілізації.

На думку авторів, вищезазначені зміни дозволять забезпечити здійснення заходів, спрямованих на захист населення і територій від надзвичайних ситуацій у мирний час та в особливий період.