ua en ru

Кабмін пропонує ВР посилити відповідальність за порушення законодавства про охорону держтаємниці

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований урядовий законопроект, що передбачає посилення відповідальності за порушення законодавства про державну таємницю та порядку обліку, зберігання і використання документів та інших носіїв інформації, які містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави.

Даний проект "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про охорону інформації з обмеженим доступом, що є власністю держави" № 8490 від 12.05.2011 р. ініційований Кабінетом міністрів України.

Як йдеться у пояснювальній записці до законопроекту, "розголошення конфіденційної інформації, що є власністю держави, може завдати шкоди Україні в зовнішньоекономічній, воєнній, науково-технічній сферах. Так, більшість прикладних розробок вітчизняних науковців, котрі проводяться за державні кошти, до моменту патентування є конфіденційною інформацією, що є власністю держави, розголошення якої може призвести до копіювання ноу-хау іноземними структурами" Тому пропонується рівень штрафних санкцій підвищити у 20 разів.

Запропоновані розміри штрафів узгоджуються з відносним рівнем чинних. Так, відповідно до статті 212-6 КУпАП здійснення незаконного доступу до інформації, яка зберігається, обробляється чи передається в інформаційних (автоматизованих) системах, призначених для зберігання та обробки інформації з обмеженим доступом, тягне за собою накладення штрафу від 30 до
100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.