ua en ru

Уряд пропонує ВР визначити основи держрегулювання у сфері залізничного транспорту

Уряд пропонує ВР визначити основи держрегулювання у сфері залізничного транспорту Фото: Кабінет міністрів України

Документом передбачається принцип рівноправного доступу до послуг інфраструктури

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді встановити основи державного регулювання у сфері залізничного транспорту. Відповідний законопроект №3650 "Про залізничний транспорт України" був зареєстрований в парламенті 14 грудня 2015 року.

У пояснювальній записці підкреслюється, що прийняття проекту акта необхідне для побудови нової структури взаємовідносин учасників процесу залізничних перевезень завдяки структурним перетворенням на залізничному транспорті, для яких будуть створюватися більш повноцінні та вдосконалені нормативні вимоги, необхідні для подальшого розвитку та функціонування залізничного транспорту.

Зазначається, що прийняття проекту акта дозволить врахувати в законодавстві України основні положення законодавчих актів ЄС у сфері залізничного транспорту, імплементація яких передбачена Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони (далі - Угода про асоціацію), адаптувати умови діяльності залізничної галузі до правил Європейського Співтовариства з метою інтеграції української залізничної системи в залізничну систему Співтовариства.

Так, документ встановлює основи державного регулювання у сфері залізничного транспорту, визначає відносини з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

У зв'язку з побудовою нової структури взаємовідносин на залізничному транспорті у проекті акта визначені основні вимоги, обов'язки та права оператора інфраструктури, перевізника, права та обов'язки пасажира, норми щодо управління об'єктами інфраструктури, основні вимоги до залізничного рухомого складу та основи діяльності операторів залізничного рухомого складу.

Документом передбачається принцип рівноправного доступу до послуг інфраструктури, що поширюється на всіх осіб, зацікавлених в отриманні таких послуг.

Так, пропонується створення системи державного управління у сфері безпеки на залізничному транспорті відповідно до вимог положень законодавства ЄС, що дозволить підвищити рівень безпеки перевезень в умовах розвинутої конкуренції на ринку залізничних перевезень.

Крім того, законопроект визначає особливості проектування, будівництва, реконструкції, утримання та розпорядження об'єктами інфраструктури залізничного транспорту.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України затвердив статут ПАТ "Українська залізниця".