ua en ru

Кабмін пропонує затвердити рекомендації ЄК у сфері державної антикорупційної політики

У Верховній Раді України (ВР ) зареєстрований урядовий законопроект № 3312 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації рекомендацій Європейської Комісії в сфері державної антикорупційної політики". Текст проекту закону опублікований на офіційному сайті ВР.

Згідно з проектом закону пропонується підвищити санкції за кримінальні корупційні правопорушення . Проектом закону передбачено встановлення більш жорстких видів покарання за відповідні правопорушення як щодо фізичних, так і щодо юридичних осіб.

Пропонується також ввести зовнішній контроль щодо декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру - проектом закону пропонується внести зміни до закону України "Про засади запобігання та протидії корупції", поклавши повноваження щодо здійснення перевірок достовірності зазначених у деклараціях відомостей на органи доходів і зборів, а також передбачається закріпити в законі України "Про банки і банківську діяльність" право зазначених органів отримувати у банків інформацію за вказаними в декларації відомостей при проведенні їх перевірці.

Крім того , пропонується встановити відповідальність за подання до згаданих деклараціях недостовірних відомостей - проектом закону пропонується ввести адміністративну відповідальність за такі діяння шляхом внесення відповідних змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

А також посилити гарантії захисту осіб, які повідомляють про корупційні правопорушення, зокрема в частині перекладання тягаря доказування у справах про застосування до інформаторів репресивних заходів , а також наявності анонімних ліній для повідомлень про факти корупції - проектом закону передбачено внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо покладання обов'язку доведення правомірності прийнятих рішень або вчинених дій по справах про звільнення, притягнення до дисциплінарної відповідальності, застосування заходів впливу до працівника у зв'язку з його повідомленням про корупційні правопорушення на відповідача; також пропонується внести зміни до закону України "Про засади запобігання та протидії корупції" в частині закріплення правила про можливість повідомляти про корупційні правопорушення анонімно.