ua en ru

Кабмін пропонує штрафувати громадян за самовільне відключення від централізованого опалення

У Верховній Раді України (ВР ) зареєстрований урядовий законопроект № 3142, яким пропонується встановити штрафи для громадян України за самовільне відключення від централізованого водопостачання та гарячого водопостачання. Про це йдеться в законопроекті " Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення відносин у сфері теплопостачання , надання послуг з централізованого опалення і централізованого постачання гарячої води" , текст якого опублікований на офіційному сайті ВР.

Згідно з текстом законопроекту , за самовільне відключення від централізованих теплових мереж пропонується встановити штрафи : для громадян - у розмірі 340-1360 грн , для посадових осіб - 850-1700 грн.

За недопуск представників теплопостачальних організацій до лічильників тепла і настановам , що використовують тепло, передбачається штраф у розмірі 340 до 850 грн для громадян та 510-1360 грн для посадових осіб.

Штрафи за самовільне використання громадянами теплової енергії будуть збільшені до 85-340 грн , для посадових осіб - 170-510 грн. Ще більше складуть санкції за безгосподарне утримання, перепланування і переобладнання, порушення правил користування інженерним обладнанням , порушення норм санітарного утримання сходових клітин, ліфтів, під'їздів будинків - від 340-1360 грн до 850-1700 грн.