ua en ru

Кабмін пропонує розширити повноваження АМКУ у сфері перевірки інформації про продукти

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований урядовий проект закону № 9553 від 7 грудня 2011 р. Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення заходів з протидії недобросовісної конкуренції. Текст відповідного законопроекту опубліковано на сайті ВР.

Проектом закону розширюються повноваження Антимонопольного комітету України (АМКУ), який з прийняттям законопроекту зможе вилучати у суб'єктів господарювання сфери торгівлі і послуг зразки товарів, сировини, матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих виробів для проведення експертизи.
"При проведенні планових перевірок або в разі виявлення ознак порушення органами АМКУ посадові особи АМКУ мають право здійснювати відбір у суб'єктів господарювання сфери торгівлі і послуг зразків товарів, сировини, матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих виробів для проведення незалежної експертизи у лабораторіях та інших організаціях, акредитованих на право проведення такої експертизи. Порядок відбору таких зразків визначається Кабінетом міністрів України", - йдеться в проекті закону.
Крім того, у разі встановлення факту вчинення суб'єктом господарювання порушення, такий суб'єкт відшкодовує витрати на проведення експертизи до державного бюджету у порядку, встановленому Кабміном.