ua en ru

Кабмін пропонує Раді підвищити штрафи за виготовлення та продаж фальсифікованого алкоголю та тютюну

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України підвищити штрафи за виготовлення та продаж фальсифікованих алкогольних напоїв чи тютюнових виробів.

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України підвищити штрафи за виготовлення та продаж фальсифікованих алкогольних напоїв чи тютюнових виробів. Про це йдеться в урядовому законопроекті № 4151а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань ринку лікеро-горілчаних виробів", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Законопроект передбачає посилення відповідальності за незаконне виготовлення, використання або збут алкогольних напоїв та марок акцизного податку.

Зокрема законопроект пропонує внести зміни до статті 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими "роздрібна або оптова, включаючи імпорт або експорт, торгівля спиртом етиловим, коньячним або плодовим або роздрібна торгівля алкогольними напоями чи тютюновими виробами без наявності ліцензії або без марок акцизного збору чи з підробленими марками цього збору тягне за собою накладення штрафу від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1,7 тис. 5,1 тис. грн) з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі. Згідно діючого законодавства такі діяння тягнуть за собою накладення штрафу від 50 до 200 неоподатковуваних мінімумів (850 3,4 тис. грн) з конфіскацією предметів торгівлі.

Виготовлення, зберігання з метою продажу фальсифікованих алкогольних напоїв чи тютюнових виробів (стаття 177-2 КУАП) тягнуть за собою накладення штрафу від 20 до 100 неоподатковуваних мінімумів (340 - 1,7 тис. грн) з конфіскацією фальсифікованих алкогольних напоїв, тютюнових виробів та обладнання для їх вироблення. Реалізація фальсифікованих алкогольних напоїв чи тютюнових виробів, а так само обладнання для їх вироблення тягне за собою накладення штрафу від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів (850 - 2 тис. 550 грн) з конфіскацією фальсифікованих алкогольних напоїв, тютюнових виробів та обладнання для їх вироблення. Згідно діючого законодавства, дані діяння тягнуть за собою накладення штрафу від 10 до 100 неоподатковуваних мінімумів (170 - 1,7 тис. грн) з конфіскацією фальсифікованих алкогольних напоїв, тютюнових виробів та обладнання для їх вироблення.

Також законопроект пропонує внести зміни до статті 204 Кримінального кодексу України, згідно з якими, незаконне придбання з метою збуту або зберігання з цією метою, а також збут чи транспортування з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв, тютюнових виробів або інших підакцизних товарів, караються штрафом від 2000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів (34 тис. - 51 тис. грн) з конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання для її виготовлення або обмеженням волі на строк до 2 років з конфіскацією таких продукції та обладнання. Незаконне виготовлення алкогольних напоїв, тютюнових виробів або інших підакцизних товарів, шляхом відкриття підпільних цехів або з використанням обладнання, що забезпечує масове виробництво таких товарів, або вчинене особою, яка раніше була засуджена за цією статтею, карається штрафом від 3000 до 10000 неоподатковуваних мінімумів (51 тис. - 170 тис. грн) з конфіскацією або обмеженням волі на строк до 2 років з конфіскацією таких продукції та обладнання. Наразі такі діяння караються штрафом від 1000 до 10000 неоподатковуваних мінімумів (17 тис. - 170 тис. грн) з конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання для її виготовлення.

Також законопроект передбачає зменшення адміністративних бар'єрів для ведення бізнесу з виробництва лікеро-горілчаних напоїв і виноробної продукції та удосконалення нормативного регулювання виробництва та обігу марок акцизного податку.

Зокрема уряд пропонує виключити зі статті 3 закону "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів", положення, яке зобов'язувало суб'єкт господарювання одночасно з ліцензією отримувати від уповноважений орган виконавчої влади отримувати додаток до ліцензії, який містить перелік видів спиртів та алкогольних напоїв, які вправі виробляти суб'єкт господарювання, а також перелік знаків для товарів і послуг, які він може використовувати у виробництві алкогольних напоїв на підставі прав власності на знаки для товарів і послуг.

Також Кабмін пропонує підвищити фінансові санкції у вигляді штрафів, які застосовуються до суб'єктів господарювання у разі порушення цього закону.

"Збільшення розміру штрафних санкцій сприятиме збільшення надходжень до державного бюджету, вдосконалить державний механізм протидії злочинам у сфері обігу алкоголю. Прийняття законопроекту також сприятиме зменшення адміністративних бар'єрів для ведення бізнесу з виробництва лікеро-горілчаних напоїв", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.