ua en ru

Кабмін пропонує Раді обкласти податком пенсії вище 10 тис. грн

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України обкласти податком пенсії вище 10 тис. грн

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України обкласти податком пенсії вище 10 тис. грн. Про це йдеться в урядовому законопроекті № 4576 "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, уряд ініціює встановлення ставки податку 15% на пенсії фізичних осіб, якщо їх розмір перевищує 10 тис. грн., але не більше ніж на 10 прожиткових мінімумів - з суми перевищення; та 17% з суми перевищення, якщо розмір пенсії перевищує 10 тис грн. більше ніж на 10 прожиткових мінімумів, але не більше ніж на 17 прожиткових мінімумів.

"До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються: суми пенсій (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, а також з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, якщо їх розмір перевищує 10 тис. грн, - у сумі такого перевищення", - йдеться у законопроекті.

Також пропонується встановити прогресивну шкалу оподаткування податком на доходи фізичних осіб за ставками 15%, 17%, 20%, 25%, 30% для всіх доходів, включаючи, зокрема, дивіденди, проценти, роялті, інвестиційний прибуток, із запровадженням обов'язку для платника податку здійснити за результатами року перерахунок нарахованого (утриманого) податку.