ua en ru

Кабмін пропонує Раді використовувати спецрахунки по оплаті послуг тепло- і водопостачання для погашення позик міжнародних організацій

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України запровадити рахунки із спеціальним режимом використання для оплати за послуги централізованого теплопостачання та водопостачання для погашення позик від міжнародних фінансових організацій.

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України запровадити рахунки із спеціальним режимом використання для оплати за послуги централізованого теплопостачання та водопостачання для погашення позик від міжнародних фінансових організацій. Про це йдеться в урядовому законопроекті № 4557а "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення розрахунків за енергоносії, а також для погашення позик, отриманих від міжнародних фінансових організацій", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Законопроект передбачає удосконалення розрахунків підприємств централізованого водопостачання та водовідведення за спожиту електричну енергію, а також визначення механізму для погашення позик, отриманих від міжнародних фінансових організацій, як підприємствами сфери водопостачання та водовідведення, так і підприємствами сфери теплопостачання.

Так, законопроект пропонує доповнити закон України "Про питну воду та питне водопостачання" статтею 19-1, якою затверджується порядок розрахунків за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

Зокрема оплата послуг з централізованого водопостачання та водовідведення здійснюється споживачами шляхом перерахування коштів на поточні рахунки із спеціальним режимом використання: для проведення розрахунків з енергопостачальником; для погашення позик, отриманих від міжнародних фінансових організацій.

"Оплата споживачами послуг з централізованого водопостачання та водовідведення шляхом перерахування коштів на поточні рахунки із спеціальним режимом використання є обов'язковою умовою договору про надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, укладеного між суб'єктом господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення і споживачем", - йдеться у законопроекті.

Оплата послуг з централізованого водопостачання та водовідведення шляхом перерахування коштів на інші рахунки забороняється.

Також проект закону пропонує внести зміни в закон України "Про теплопостачання", які передбачають можливість використання коштів зі спецрахунків, які відповідно до закону використовуються для проведення розрахунків з гарантованим постачальником природного газу, також для погашення позик, отриманих від міжнародних фінансових організацій.

"Прийняття законопроекту дозволить забезпечити ефективне функціонування сфери тепло-, водопостачання і водовідведення, поліпшення стану розрахунків за спожиті енергоносії і створення умов для погашення підприємствами позик, отриманих від міжнародних фінансових організацій", - йдеться в пояснювальній записці до документа.