ua en ru

Кабмін пропонує надати підприємствам вторинного виноробства право виготовляти купажі для столових вин

Кабмін пропонує надати підприємствам вторинного виноробства право виготовляти купажі для столових напівсухих і напівсолодких вин. Про це йдеться в урядовому законопроекті №9023 «Про внесення змін до Закону України« Про виноград та виноградне вино »(щодо підприємств вторинного виноробства)», зареєстрованому у Верховній Раді.
«Підприємствам вторинного виноробства надається право проводити приготування купажів для вин столових напівсухих і напівсолодких, вироблених з додаванням цукровмісних компонентів. Це обгрунтовується тим, що такі купажі є нестійкими і доцільно здійснювати їх приготування безпосередньо перед розливом, оскільки в більшості випадків їх транспортування із заводів первинного виноробства на заводи вторинного виноробства і подальше зберігання до розливу призводить до значних матеріальних витрат, пов'язаних із забезпеченням стійкості цих купажів» , - говориться в пояснювальній записці до законопроекту.
Зокрема, підприємства вторинного виноробства, яким надається право здійснювати приготування купажів столових напівсухих і напівсолодких вин, вироблених з додаванням цукровмісних компонентів, повинні мати право подавати на затвердження нової марки своєї продукції.
Так, право представляти до затвердження нові марки тихих вин (столових натуральних і кріплених) та марочних коньяків України надається тільки підприємствам і організаціям, які мають власну стабільну сировинну базу і відповідні потужності для їх виробництва. Власною стабільною сировинною базою вважаються виноградні насадження, які враховуються у суб'єктів господарювання як основні засоби виробництва або перебувають в оренді.