ua en ru

Кабмін пропонує обмежити доступ некваліфікованих інвесторів до ризикованих цінних паперів

Кабінет міністрів України пропонує обмежити доступ некваліфікованих інвесторів до ризикованих цінних паперів та операцій з ними. Про це йдеться у проекті закону 3423 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кваліфікованих інвесторів в цінні папери", текст якого опублікований на сайті ВР.

Даний законопроект передбачає запровадження визначення на законодавчому рівні поняття "кваліфікований інвестор", та встановлює механізм розміщення цінних паперів серед кваліфікованих інвесторів на фондовому ринку України з метою обмеження доступу до ризикованих операцій некваліфікованих інвесторів.

Документ вносить зміни до закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", які передбачають покладення на Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) завдання щодо встановлення порядку ведення реєстру кваліфікованих інвесторів в цінні папери та визначення критеріїв ризикованості цінних паперів з метою обмеження доступу інвесторів, які не мають статусу кваліфікованих інвесторів, до ризикових операцій з такими цінними паперами.

З метою обмеження доступу до ризикових операцій некваліфікованих інвесторів нормами законопроекту передбачено встановлення обмеження на здійснення розміщення (видачі) та обігу цінних паперів, які віднесенні до ризикових відповідно до критеріїв ризикованості, серед некваліфікованих інвесторів та запровадження механізму забезпечення такого обмеження.

Також, нормами законопроекту, якими доповнюються закони України "Про цінні папери та фондовий ринок" та "Про інститути спільного інвестування" передбачається визначення особливостей емісії цінних паперів, що здійснюється шляхом приватного розміщення виключно серед кваліфікованих інвесторів в цінні папери.

"Перш за все, даною ініціативою ми хочемо захистити некваліфікованих інвесторів, так званих "пересічних громадян", від вкладення в досить ризикові інструменти, пропоновані фондовим ринком. Маємо надію, що зазначені норми сприятимуть підвищенню ефективності інвестиційного клімату на вітчизняному фондовому ринку та адаптації національного законодавства в сфері фондового ринку до європейських норм", - заявив Голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв.