ua en ru

Кабмін пропонує не застосовувати амністію до засуджених за перевищення службових повноважень

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований урядовий проект закону № 11289 "Про амністію в 2012 р.", яким пропонується не застосовувати амністію до засуджених за перевищення службових повноважень. Текст відповідного проекту закону опубліковано на офіційному сайті ВР.

Згідно із законопроектом пропонується звільнити від покарання у вигляді позбавлення волі засуджених за необережні тяжкі, умисні тяжкі злочини якщо на момент набрання чинності закону такі засуджені відбули не менше 2/3 призначеного строку покарання.

Також пропонується звільнити жінок, вперше засуджених за злочини невеликої або середньої тяжкості, хворих відкритою формою туберкульозу, онкохворих, жінок і чоловіків, які мають дітей віком до 18 років, дітей-інвалідів, повнолітніх сина, дочку, визнаних інвалідами, інвалідів першої, другої та третьої груп.

Згідно зі ст. 7 законопроекту амністія не може бути застосована до осіб засуджених за преревишення службових повноважень, засуджених за злочини проти основ національної безпеки України, які після винесення вироку, але до повного відбуття покарання вчинили умисний злочин. А також до осіб, які вчинили теракт або засудженим за створення терористичної групи.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, в результаті застосування амністії згідно з положеннями цього законопроекту з місць позбавлення та обмеження волі передбачається звільнити близько 1,5 тисячі осіб зазначеної категорії.