ua en ru

Кабмін пропонує корпоратизувати ДПЗКУ

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований урядовий законопроект № 10283 про внесення змін до закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" (щодо ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України").Законопроект передбачає можливість корпоратизувати ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України". Текст законопроекту опубліковано на офіційному сайті ВР.

Згідно тесту проекту закону, пропонується внести "Державну продовольчо-зернову корпорацію України" до переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, головною метою прийняття проекту акта є посилення контролю держави за збереженням та використанням майна підприємства, що має загальнодержавне значення і не підлягають приватизації.

Законопроект створює додаткові правові підстави для недопущення прийняття рішень щодо реорганізації чи реструктуризації підприємства без погодження з Кабінетом міністрів України.

Державна продовольчо-зернова корпорація Україніи - компанія створена в 2010 р. шляхом консолідації 44 державних підприємств у єдину компанію на правах відокремлених підрозділів - філій.

Корпорація акумулює активи, в які входять 2 портових елеватора - Одеський і Миколаївський (ці два об'єкти є єдиними державними портовими елеваторами), 24 лінійні елеватори, 18 комбінатів хлібопродуктів і до 150 тис. га орендованої землі.

Нагадаємо, чистий збиток ДПЗКУ в 2011 р. склав 590,5 млн грн.

"Корпоратизація часто є першим кроком на шляху до приватизації, а також використовується для зміни системи управління або організації. Якщо метою є змінити систему управління та організації, то цей закон внесе позитивні зміни, оскільки нинішня організація не є найбільш ефективною. Якщо завдання полягає в тому , щоб почати процес приватизації, то у нас є серйозні вимоги щодо прозорості приватизаційного процесу ", - заявив Директор по стратегічному плануванню консалтингового агентства" Украгроконсалт "Богдан Хом'як.