ua en ru

Кабмін доручив пришвидшити реалізацію проектів зеленої енергетики в Чорнобилі

Кабмін доручив пришвидшити реалізацію проектів зеленої енергетики в Чорнобилі Фото: Володимир Кістіон (facebook.com/volodymyr.kistion)

Необхідно розробити проект будівництва інфраструктури збору й видачі потужності сонячних електростанцій

Кабінет міністрів України доручив Міненерговугіллю, Мінприроди та національній енергетичній компанії "Укренерго" розробити проект будівництва інфраструктури збору й видачі потужності сонячних електростанцій, які будуть будуватися у Чорнобильській зоні. Про це заявив віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон, передає його прес-служба.

Так, мова йде про підготовку техніко-економічного обґрунтування проекту "Схема розбудови електромережевої інфраструктури в зоні відчуження та зоні безумовного відселення для забезпечення видачі потужності об’єктів сонячної енергетики в обсязі до 1200 МВт".

"Ми отримали 60 заяв як від українських, так і закордонних інвесторів, які готові реалізувати в Чорнобильській зоні проекти зеленої енергетики. Для розміщення об’єктів сонячної енергетики був відібраний масив 1172 га на території зони відчуження. Однак, обсяги території, яка необхідна заявникам, значно перевищує запропоновану. Тому уряд доручив невідкладно опрацювати й врегулювати це питання, враховуючи важливість даного проекту для країни", - поінформував Кістіон.

За його словами, розроблення техніко-економічного обґрунтування цього проекту врегулює також і питання отримання техумов на будівництво передавальних потужностей та приєднання.

"Буде визначено орган, який видаватиме технічні умови на приєднання джерел альтернативної енергетики, забезпечуватиме розвиток електроустановок зовнішнього забезпечення для території зони відчуження. Також буде прописано чіткий порядок фінансування та організації робіт з розвитку електроустановок зовнішнього забезпечення на ділянці від точки приєднання до точки забезпечення потужності, у разі, якщо ця ділянка не належить електропередавальній організації", - уточнив віце-прем'єр.

Нагадаємо, у лютому Міністерство екології та природних ресурсів України отримало 44 заявки на будівництво сонячних електростанцій у Чорнобильській зоні.