ua en ru

Кабмін доручив теплогенеруючим організаціям надавати інформацію про обсяги використаного газу замість "Нафтогазу"

Кабінет міністрів України сьогодні, 8 жовтня 2014 р., на засідання схвалив постанову, що прискорить введення механізму розподілу коштів для розрахунків із гарантованим постачальником природного газу.

Кабінет міністрів України сьогодні, 8 жовтня 2014 р., на засідання схвалив постанову, що прискорить введення механізму розподілу коштів для розрахунків із гарантованим постачальником природного газу. Про це повідомила прес-служба уряду.

Як повідомляється, відповідні зміни Кабмін вніс до постанови № 217 від 18 червня 2014 р. "Про порядок розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання для проведення розрахунків з гарантованим постачальником природного газу".

Запропонованими змінами передбачається надання інформації про обсяги використаного природного газу для виробництва теплової енергії відповідних категорій споживачів безпосередньо теплопостачальними та теплогенеруючими організаціями.

"При реалізації положень зазначеної постанови Кабінету міністрів України виникла ситуація, за якої НАК "Нафтогаз України" не може надавати інформацію, якою вона фактично не володіє, а саме - самостійно розділяти вартість природного газу, реалізованого компанією в минулому році за єдиною ціною та за одним договором для виробництва теплової енергії, відпуск якої надалі здійснювався теплопостачальними підприємствами різним категоріям споживачів (для бюджетних установ і промислових споживачів). У свою чергу Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та житлово-комунальних послуг без такої інформації не мала можливості затвердити нормативи перерахування коштів, що надходять як плата за теплову енергію від окремих категорій споживачів на рахунки із спеціальним режимом використання" - йдеться у повідомленні.

Тому, на думку урядовців, внесення зазначених змін необхідне для найскорішого введення механізму розподілу коштів для розрахунків з гарантованим постачальником природного газу, оскільки запровадження цього механізму в розрахунках за природний газ перебуває на контролі у Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Нагадаємо, 18 червня 2014 р. Кабмін уповноважив "Ощадбанк" обслуговувати поточні рахунки із спеціальним режимом використання для проведення розрахунків за гарантованим постачальником природного газу.

Зазначимо, що 25 квітня 2014 р. виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав закон № 1198-VII "Про внесення змін у деякі закони України щодо вдосконалення розрахунків за енергоносії", яким вводилися спецрахунки зі спеціальним режимом використання для проведення розрахунків за гарантованим постачальником природного газу.