ua en ru

Кабмін пропонує Раді вдосконалити законодавство щодо повернення в Україну незаконно вивезених дітей

Кабмін пропонує Раді вдосконалити законодавство щодо повернення в Україну незаконно вивезених дітей Фото: Кабмін

Уряд хоче вдосконалити законодавство в питаннях незаконного вивезення з України дітей

Кабінет міністрів України зареєстрував у Верховній Раді України проект закону № 2527а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання розгляду справ з іноземним елементом", який передбачає вдосконалення законодавства в питаннях повернення в Україну незаконно вивезених дітей. Текст цього документу від 26 серпня 2015 року розміщено на офіційному сайті ВРУ.

Даний законопроект розроблений Міністерством юстиції Україні та передбачає внесення змін у ряд законів та кодексів України у питанні повернення в Україну незаконно вивезених дітей.

Так, згідно з пояснювальною запискою, у розділі І проекту закону пропонується внести зміни до Цивільного процесуального кодексу України, які мають на меті забезпечити дотримання вимог статей 11, 12, 13, 14, 15 і 16 Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей, у тому числі тих, її положень, які стосуються особливостей та строків розгляду судами справ про повернення протиправно вивезеної (переміщеної) та/або утримуваної дитини, яка не досягла шістнадцяти років, до постійного місця проживання в іноземній державі.

Зокрема, пропонується визначити, що такі справи розглядаються судом в порядку окремого провадження. У зв'язку цим, запропоновано доповнити розділ IV ЦПК новою главою 13, якою встановлюються особливості розгляду судом справ про повернення дитини, яка не досягла шістнадцяти років, на підставі Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей.

Крім того, пропонується внести зміни до статей 201 і 203 ЦПК, передбачивши обов'язок суду зупиняти провадження у справах за позовами, які стосуються правовідносин між батьками (усиновлювачами), опікунами, піклувальниками і дитиною, у разі надходження до суду відомостей про початок розгляду справи стосовно повернення дитини на підставі Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей.

Запропоновано положення щодо примусового проникнення до житла особи, у якої знаходиться дитина, щодо якої існує виконавчий документ про її повернення.

Також документ пропонує внести зміни до Сімейного кодексу України в частині врегулювання правовідносин щодо повернення дитини та розмежування понять «відібрання дитини» та «повернення дитини».

Законопроектом також пропонується доповнити Цивільний процесуальний кодекс України, Господарський процесуальний кодекс України та Кодекс адміністративного судочинства України положеннями, які стосуються:

- порядку направлення судового рішення особам, які брали участь в судовому процесі, але не були присутні у судовому засіданні, і які мають місце проживання за кордоном, передбачивши, що їм рішення надсилаються шляхом направлення судового доручення;

- можливості вручення документів, викладених іноземною мовою, лише у разі, якщо особа погоджується їх отримати.

Крім того, даний законопроект пропонує додати до кола суб'єктів, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, осіб, які подають заяви на підставі Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей. Вказані особи отримуватимуть безоплатну вторинну правову допомогу через Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги починаючи з 01 січня 2016 року.

Нагадаємо, раніше в Мін'юсті пояснили, як будуть функціонувати нові центри безоплатної правової допомоги