ua en ru

Кабмін планує скоротити, монетаризувати пільги та зробити їх адресними, - Розенко

Кабінет міністрів України планує скоротити частину пільг, а інші - монетаризувати пільги та зробити адресними.

Кабінет міністрів України планує скоротити частину пільг, а інші монетаризувати та зробити адресними. Про це сьогодні повідомив міністр соціальної політики України Павло Розенко під час засідання комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.

За словами Розенко, реформування системи пільг передбачає три конкретні напрями.

"Перший напрям - ліквідація неефективних пільг. Частина пільг, яка ніколи не фінансувалася, під які ніколи не було грошей, - має бути вилучена із чинного законодавства... Другий напрям - це посилення адресності пільг. Будемо прив'язувати максимальну кількість пільг до грошових доходів громадян", - повідомив Розенко.

Тертій напрям, за його словами, - монетизація пільг: "Це один з найкращих механізмів, який працює в більшості країн світу, коли фінансуються не підприємства, які надають послуги, а безпосередньо - людина".

Окрім того, за словами Розенко, було прийнято рішення про об'єднання двох фондів соціального страхування - з тимчасової втрати працездатності і нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Залишаться принципи тристороннього управління, формування наглядової ради, а з іншого боку, буде посилено фінансову дисципліну за витратою коштів та ухваленням бюджету.

"Об'єднання цих фондів дасть змогу зекономити на адміністративних видатках та в майбутньому стане основою для запровадження загальнообов'язкового державного медичного страхування", - наголосив він.

Також міністр повідомив, що відповідно до програми діяльності Уряду передбачається прийняття нового Трудового кодексу.

Нагадаємо, в ході презентації програми діяльності Кабміну прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що уряд планує запровадити адресну соціальну допомогу.