ua en ru

Кабмін планує скасувати з 1 січня 2012 р. заборону на відшкодування ПДВ при експорті зернових, - Присяжнюк

Головним результатом переговорів в уряді 5 жовтня має стати скасування з 1 січня 2012 р. заборони на відшкодування податку на додану вартість при експорті зернових, закуплених у агровиробників. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюк, пише видання "Комерсант-Україна".
З 1 липня операції з поставки зернових культур (крім рису та гречки) були звільнені від ПДВ, що позбавило трейдерів відшкодування податку. В уряді це називали заходом боротьби з фіктивними заявок на повернення ПДВ. Але ефект був негативним - експортери почали знижувати закупівельні ціни, перекладаючи витрати на сільгоспвиробників. Тоді за місяць експорт скоротився в п'ять разів, до 300 тис. т. У серпні постачання дещо пожвавилися (1,4 млн т), але у вересні, за словами Миколи Присяжнюка, знову впали (до 1 млн т). Вчора міністр був змушений знизити прогноз експорту зернових в 2011/2012 маркетинговому році з 24-25 млн т до 13 млн т.
Учасники аграрного ринку з недовірою ставляться до ініціативи. "Обіцяти скасування мита з 1 січня - це все одно, що людині, обіцяти що знаходиться при смерті, нагодувати її післязавтра",- вважає керівник однієї з компаній-зернотрейдерів. Гендиректор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов впевнений, що потрібні більш термінові заходи. "Зараз при експорті пшениці маржа становить 2-3 дол. на тонні - це фактично нульова рентабельність",- говорить голова однієї з компаній-зернотрейдерів. Крім того, він відзначає, що експортери вже звикли до нерегулярного відшкодування ПДВ: "То вчасно, то затримують на рік".
Більш ефективною мірою, на думку зернотрейдерів, було б скасування експортних мит. Присяжнюк говорить, що ще одна пропозиція робочої групи - стягувати мито тільки з поставок за ціною, яка вище встановленої Кабміном. "Наприклад, збір нараховуватиметься, якщо ціна експорту пшениці буде більше 280 дол. за тонну", - пояснив він. За даними агентства "АПК-Інформ", на кінець вересня середні експортні ціни на пшеницю становили близько 240 дол. за тонну. При цьому річний пік досягав 360 дол. за тонну. На думку міністра, Кабмін, швидше за все, відмовиться від ідеї введення мит на експорт соняшникової олії - законопроект про це минулого тижня був запропонований Мінекономрозвитку.
Втім, аграрії поки скептично ставляться до обіцянок уряду. "Будь-яких гарантій того, що ці інціативи будуть підтримані, нам не дали",- говорить один з учасників переговорів з боку аграрних компаній.
Нагадаємо, вчора, 5 жовтня, Микола Присяжнюк повідомив, що Міністерство аграрної політики і продовольства разом з Аграрним союзом і Асоціацією фермерів розробили меморандум про взаєморозуміння в питаннях податкової політики та експорту сільськогосподарської продукції.
У Верховній Раді вже зареєстрований законопроект щодо скасування експортних мит, запропонований парламентським комітетом з питань аграрної політики і земельних відносин.