ua en ru

Кабмін схвалив законопроект щодо внесення змін до закону про державне регулювання виробництва і обігу спирту

Уряд схвалив проект закону України "Про внесення змін до закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів". Відповідний проект закону, розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, схвалений 11 травня, передає прес-служба уряду.
Постановою №493 регулюється діяльність, яка пов'язана з оформленням та видачею ліцензій на право імпорту, експорту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів.
У зв'язку з тим, що норми цієї постанови застарілі та у цілому не відповідають чинному законодавству України, приведення її у відповідність до Бюджетного кодексу України є недоцільним і потребує визнання її такою, що втратила чинність.
Однак однією з норм цієї постанови №439 передбачено контроль за фактичним надходженням встановленої річної плати за ліцензію до відповідного бюджету і тому визнання її такою, що втратила чинність призведе до унеможливлення здійснювати контроль за надходженням фінансових коштів від плати за оформлення та видачу ліцензії, а також контролювати надходження коштів від унесення плати за наступний період дії ліцензії.
Урегулювати це питання можливо шляхом внесення змін до чинного законодавства.
Прийняття законопроекту надасть можливість передбачити покладення на орган, уповноважений на видачу ліцензії, функції контролю за фактичним надходженням до відповідного бюджету встановленої річної плати за ліцензію, удосконалити порядок переоформлення ліцензії та забезпечити здійснення ефективного контролю за реалізацією алкогольних напоїв і тютюнових виробів імпортного виробництва на території України, що в подальшому дасть змогу визнати такою, що втратила чинність, постанову № 493.